Данас Велики понедјељак

Почела је седма, посљедња седмица Васкршњег поста, а сви дани у њој носе назив Велики, па је тако данас Велики понедјељак.

Посљедња седмица Васкршњег поста, Страсна или Страдална недјеља уводи у Тајну страдања Господњег.

У овој седмици вјерници би требало да се потруде да опросте једни другима све међусобне гријехе и увреде, јер, како учи хришћанство, ако опростимо другима и Христос ће опростити нама.

Црквеним типиком од најстаријих времена за ову седмици прописан је најстрожији пост, на води.

Једу се само хљеб, со и воће, а Велики петак и Велика субота потпуно су без хране. Уље и вино дозвољени су само на Велики четвртак, јер је тога дана установљена Света тајна причешћа.

Сваки дан ове седмице има своју тему – понеђељак, уторак и сриједа посвећени су сјећању на посљедње бесједе Исуса Христа.

На Велики четвртак, хришћани се сјећају Тајне вечере и Христовог прања ногу светим апостолима, којим нас Господ учи најдубљем смирењу. У црквама везују се звона, умјесто којих се оглашавају клепала. Већ понегдје почиње бојење јаја.

На Велики петак, дан страдања сина Божијег, Црква се сјећа бројних догађаја – од извођења Исуса Христа пред суд Понтија Пилата, до полагања његовог тијела у гроб. Ко може, не једе ништа цијели дан, други не једу и не пију до изношења плаштанице, односно до 15.00 часова.

Сухоједење, односно само хлеб и вода прописани су и за Велику суботу, једину на води посну суботу у току године. Мијеша се и ускршњак, обредни колач украшен бојеним јајима.

У недјељу је Васкрс.

РТС


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО