Како су војводе Марко Миљанов и Пеко Павловић укрстили песнице


Некадашњи боксер Драган Вујовић описује за “Вијести” први црногорски бокс меч, давне 1875. године

У првом црногорском бокс мечу 1875. године актери су, на наговор књаза и господара Николе Петровића, били војводе Марко Миљанов и Пеко Павловић, а свједочанство о томе оставио је чешки путописац Јосеф Холечек, који је у Црну Гори те године дошао због Херцеговачког устанка“, прича за „Вијести“ Драган Вујовић, бивши боксер и тренер који је 2000. године напутио бокс, али и магистрирао са тезом: „Развој бокса у Црној Гори од почетка до 1999. године“.

„Војвода Марко је послије дужег и детаљно описаног меча, према књизи Холечека, пружио руку војводи Пеку и рекао му да је био бољи, а војвода Пеко му је рекао: не, не, ти си био бољи“, навео је Вујовић.

Стање међу припадницима племените вјештине у Црној Гори, већ неколико деценија је далеко од нормалног, а мало се ко сјећа када је посљедњи пут освојена нека медаља на међународним такмичењима.

„Од 1984. године, када сам на сједници Савјета тренера Боксерског савеза Југославије то рекао, упорно скрећем пажњу да неквалификовани тренери раде, да људи немају ни план, ни методику рада, али су ти апели најмање одјека имали у Црној Гори“, каже Вујовић.

На питање како би се ствари промијенити на боље, Вујовић одговара да је, у нашим условима, „најгоре незнање и накнадна памет“.

„У овом тренутку, бокс је воз који се налази ван шина. Потребно је да неко зна шта је круг спортског менаџмента, а мора се имати и циљ. Треба довести стручне људе, увести праву методику рада. Знате како, рукавице нису јефтине… Мора се имати опрема, адекватна сала која је специфична јер захтијева додатне справе и пуно тога још… Али то нису неки трошкови који би били неподношљиви за неко осредње предузеће, а камоли за једну државу или савез“, закључио је Вујовић.

Највећи заводник био је Драган Вујковић

На питање „Вијести“, који од легендарних боксера и шампиона бивше југословенске сцене био највећи заводник и шмекер у очима љепшег пола, Вујовић без дилеме наводи „да је у томе неприкосновен био полутешкаш Драган Вујковић, боксер суботичког Спартака“.

„Он је годину или двије старији од мене, али мислим да је, буквално, и током каријере, као што је био, и данас магнет за жене“, одговорио је Вујовић.

(Милорад Милошевић)/ Вијести.ме


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО