Миљевина: Хиљаде убијених краљевих војника коначно добијају право на сахрану

Након што је у августу прошле године митрополит дабробосански Хризостом освештао земљиште, у Миљевини код Фоче ускоро би требало да почне градња цркве са криптом у којој ће бити похрањене кости војника Југословенске војске у отаџбини, који су мученички страдали у мају 1945, након званичног завршетка Другог свјетског рата.

Према подацима тадашњих власти, на простору од Зеленгоре до Миљевине на превару је заробљено и без суђења убијено око 9.000 краљевих војника из Србије, међу којима је био велики број тек регрутованих голобрадих младића.

Процјене говоре да је број убијених припадника овог антифашистичког покрета много већи, а у Одбору за изградњу цркве истичу да се неће бавити бројкама, већ то остављају историчарима да утврде.

Само је у јами Понор код Миљевине убијено око 2.000 војника, којима је претходно, на лецима који су бацани из авиона, обећано да ће ако се предају бити амнестирани у шта су они и повјеровали, па су се масовно предавали новим комунистичким властима.

Свирепо убиство без права на суђење је само по себи велики злочин, а његове димензије су још веће ако се има у виду да жртве нису имале право на сахрану и да су избрисани не само из живих, већ и из мртвих, као да никада нису постојали, а деценијама се о овоме, баш као и о страдању црногорских четника у Босни и Словенији, није смјело причати.

Изградњом цркве, мученици ће коначно добити право на сахрану, истакнуто је на данашњем састанку Одбора за изградњу.

Цркву са криптом пројектовала је Београђанка Љубица Бошњак, а митрополит Хризостом дао је благослов за такво идејно рјешење.

На састанку Одбора речено је да је при крају прикупљање потребне документације за добијање грађевинске дозволе, те да ће ових дана бити отворен жиро рачун за прикупљање средстава.

„Основни задатак Одбора у наредном периоду биће прикупљање средстава, отворићемо и девизни жиро рачун, а интересовање Срба из свих крајева свијета је велико, од Америке и Канаде до Аустралије, који се јављају и траже да се укључе у градњу. Црква ће бити на крипти у којој ћемо похранити кости до којих можемо да дођемо“, каже предсједник Одбора Зоран Елез.

Он је навео да су, осим чувене јаме Понор код Миљевине, лоциране и јаме у Калиновику и у Требичини између Миљевине и Фоче.

Кости ће се прикупљати уз помоћ фочанских спелеолога.

„У међувремену, јавило нам се доста људи који знају за још неке масовне гробнице на Лућу и другим мјестима, које ће свакако бити предмет наше потраге“, истакао је Елез.

Један од задатака Одбора је да успостави контакт са потомцима и родбином страдалих војника из Србије.

„Било би ружно да то радимо без њих, јер то су кости њихових предака. Наш циљ је свакако да изградимо мјесто гдје ће они моћи да дођу, и сви ми, да запалимо свијеће у помолимо се Богу за њихове душе“, истакао је Елез.

Почетна средства за радове дароваће чланови Одбора.

Очекивања су да у овој години буде изграђена крипта, а у Одбору кажу да су се већ јавили људи који су се понудили да обаве земљане радове без накнаде.

Радио Фоча


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО