Спрема се смјена 260 директора школа у Црној Гори


Законодавни одбор Скупштине Црне Горе јуче је већином гласова донио одлуку да су измјене Закона о основном образовању и васпитању и Општем закону о образовању и васпитању, којим је предложено разрјешење око 260 директора школа и вртића, у складу са Уставом и законима.


Опозициони посланици оштро су критиковали измјене два закона, оцјењујући да се њима крши Устав, те да се ради о политичком реваншизму.

Предложеним измјенама Закона о општем образовању и васпитању предвиђено је да се у року од 60 дана од његовог ступања на снагу, изаберу нови руководиоци у свим јавним образовним установама, чиме ће бити разријешено око 260 директора и око 120 њихових помоћника.

Измјенама Закона о основном образовању и васпитању планирано је увођење бесплатних уџбеника за све ученике основних школа.

Посланик Демократа Момо Копривица казао је да је „директор јавне установе јавна функција, а не право, па ни људско право”.

“Мандати су временски ограничени, а када је нешто временски ограничено, онда може и престати прије времена у складу са уставним и законским нормама”, истакао је Копривица.

Он је подсјетио да су неки од директора на тим функцијама и по 20 година, те да су и донирали ДПС.

“Измјенама се жели промијенити организациона структура школских и у правних одбора у правцу веће демократизације, построжити критеријуми за избор директора и онда је природно да се тражи окончање мандата да би се, по новим критеријумима и кроз нове организационе структуре, дошло до нових јавних функционера у чему нема ништа противуставно и противправно”, појаснио је Копривица.

Посланик Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић, у име предлагача, казао је да је циљ измјена ефикасније функционисање школских и управних одбора.

Посланица ДПС-а Јованка Лаличић сматра да су предложена разрјешења руководиоца у школама, противно условима за скраћење мандата дефинисана другим одредбама истог тог закона, те да ће резултирати штетом по буџет Црне Горе, јер ће разријешени руководиоци у управним поступцима добити обештећење због незаконитих одлука.

“Промјеном структуре школских и управних одбора у смислу броја представника запослених, општина и министарства неће значити ништа за унапређење рада одбора, већ је само начин да обезбиједите промјене њихових састава како би они посмјењивали директоре школа који су вама неподобни”, казала је Лаличићева.

Посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић је оцијенила да је ријеч о класичном реваншистичком закону.

“Дакле, на дјелу имамо класични политички реваншизам или што би рекли „освјежило добро по дубини”, казала је она.

Посланица ДПС-а Сузана Прибиловић сматра да се измјене Општог закона о образовању и васпитању искључиво предлажу због реваншизма.

“Немам дилему да се овим измјенама крши Устав, јер се дискриминишу директори и помоћници који се налазе у мандату, а овим рјешењем се ти мандати прекидају. Неприхватљиво је да представници државе, као послодавац, нијесу нашли за сходно да чују њихово и мишљење синдиката јер се ради о великом броју запослених који су изабрани на основу јавног конкурса”, истакла је Прибиловићева.

RTCG


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО