Додик: Добре вијести да смо се задужили, дуг ће враћати можда неко други

МРАКОВИЦА – Предсједавајући Предсједништва БиХ из Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да су данас продате обвезнице Републике Српске на међународном тржишту у износу од 300 милиона евра и по камати већој од четири одсто.

Додик је након страначког састанка на Мраковици рекао новинарима да Република Српска сада одлучује да ли да прекине продају обвезница или да настави и сутра како би обезбиједила још 50 милиона евра, с обзиром на то да је одлука донесена да укупна емисија износи 350 милиона евра.

Он је задужење назвао „добром вијешћу“ за све грађане Српске.

„Нема земље на свијету која не тргује на међународном финансијском тржишту. То је знак политичке и економске стабилности. Да Република Српска не враћа своје дугове, не би добила ни фенинга. Република Српска враћа дугове и то ће наставити. Обезбјеђујемо паре којима покривамо доспјеле ануитете и покушавамо да властитим изворима отплатимо нешто више и то је наша политика. Каликулисали смо око каматне стопе од четири одсто, нешто ће бити већа, неће бити пет одсто, нешто мање од тога. За нас је задовољавајуће, пет година ћемо враћати камате, а онда када дође доспијеће дуга у цјелини, онда ћемо ми или нека друга власт, а ми рачунамо да ћемо ми, бити одговорни да обезбједимо тај новац“, рекао је Додик.

Он је оправдање за задужење нашао и у томе што се недавно Црна Гора задужила за 750 милиона евра.

И други лидери политичких странака из РС су бранили задужење Српске, а занимљиво је да је најгласнији био Драган Чавић који је раније као опозиционар оштро критиковао свако задужење Српске и истицао да је то показатељ неспособности власти.

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ је данас објавио да је почела претпродаја обвезница. Инвестициона банка Социете Генерале објавила је на Лондонској берзи да ће од данас до 30. априла трајати период стабилизације цијена обвезница које Република Српска намјерава да прода у износу од 350 милиона евра.

Обвезнице у том случају претежно купују осигуравајућа друштва или инвестиционе компаније, у овом случају је као стабилизациони менаџер наведена Социете Генерале.

Послијеподне је Блоомберг објавио да је аукција обвезница РС заказана за уторак, 27. април 2021. године.

Домаћи инвеститори, прије свега банке, фондови и осигуравајуће куће, онемогућени су да купе обвезнице Републике Српске јер их је Влада Републике Српске игнорисала и одбија им дати неопходне информације о емисији вриједној 350 милиона евра.

Поред тога, запослени у Влади натјерани су да потпишу изјаве о тајности којима се обавезују да неће открити детаље најновијег задужења, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

ЦАПИТАЛ: Свјетлана Шурлан


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО