Ђорђе Крстић, Херцеговка на стражи, 1876.

На данашњи дан, 19. априла 1851. године, рођен је сликар Ђорђе Крстић. Као стипендиста кнеза Милана, на Минхенској академији студирао је до 1883. године. Одатле потичу његове изузетне, награђиване слике Утопљеница (1879) и Анатом (1880). Током последњих година студија, током летњих месеци је путовао по новоослобођеним деловима Србије да би, према налогу краљице Наталије, сликао приказе ових предела са српским културним наслеђем.

По повратку са студија у Краљевину Србију, поред бављења сликањем, радио је и као учитељ цртања у више београдских школа. Да је Крстић био успешан педагог сведоче његови разговори о уметности, пријемчиви младим сликарима, вођени у кафани код Црног орла, у литератури поистовећивани са онима које је Едуар Мане водио са париским импресионистима у кафеу Гербуа.

Дугогодишње дисајне тегобе, чији су знаци били приметни већ од јануара 1890. године, током рада на слици Свети Сава благосиља Српчад, довеле су до Крстићеве смрти у 56. години.


Извор: Народни музеј у Београду


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Црногорски ватерполиста демантује: Крштен сам у цркви Светог Николе, родбински сам везан за оца Немању Кривокапића…Котор: Ватерполиста уринирао на цркву, вријеђао свештеникову супругуДанијел Михић: Ако се на ове људе оглушимо, Страшни суд ће за нас бити формалност.Новинарка Јелена Денда Борјан: “Они чији рад критикујете познају вас и вашу породицу и не презају од тога да покушају да вас застраше или уцијене”„Магла у мозгу“: Србин, а светски стручњак, открива мало познату последицу ковида /ВИДЕО/Медојевић оптужио О. Гојка Перовића да „злоупотребљава Цркву и увлачи је у прљаве игре страних центара моћи“Демократски Фронт: „Сигурни смо да нам се Јоаникије у себи искрено диви“„Ана са Боана“: НОВОСАЂАНКА РАВНУ ВОЈВОДИНУ ЗАМИЈЕНИЛА ГОРДИМ ДУРМИТОРОМПоскупљење их погодило као гром из ведра неба!,,Вјесник“ 1913: Црна Гора и Херцеговина два чврста српска бедема