БРАВО! Софија се вратила кући послије 8 мјесеци од примања лијека, сваким даном све је боље


Дјевојчица Софија Маркуљевић (2) вратила се у свој дом послије скоро осам месеци које је провела у Лос Анђелесу.

БРАВО МАЛА ЛАВИЦЕ! Софија се вратила кући послије 8 мјесеци од примања лијека, сваким даном све је боље


Прије два сата смо ушли у кућу јер нам је каснио лет из Лос Анђелеса за Истанбул гђе смо пресједали и онда смо пропустили лет из Истанбула за Србију. Морали смо тамо да преспавамо и јутрос смо кренули ка кући. Сви смо уморни, али смо срећни – објаснио је за Телеграф Стефан Маркуљевић, отац дјевојчице која болује од спиналне мишићне атрофије.

Како нам каже, малена хероина је сваким даном све боље.

– Огромна је разлика у смислу покретљивости прије него што је кренула за Лос Анђелес и сада. Софија сад самостално сједи, сама се ротира, може сама да подигне скроз руку – истакао је отац.

Напоменуо је да сваки дан код своје кћерке види напредак.

– Не може то да види свако него само ми који смо са њом сваки дан, стално има неки нови покрет. Сад је и доста комуникативнија што додуше сад иде и са њеним годинама – казао је отац.

Како је раније испричао отац, прогрес након примања лијека, жена и он, су примијетили по Софијином плачу.

– Прва ствар коју смо примијетили је њен јачи плач, гласнији говор, а након тога је почела полако да сједи, подиже обе ногице, ротира се, подиже руке изнад нивоа рамена… На вјежбицама је већ почела да стоји уз подршку терапеута, поента је да ојачамо трбушне мишиће што више и на томе је тренутно акценат – објаснио је раније за Телеграф.рс Стефан Маркуљевић.

Малена Софија је и даље болесна, како прича отац и потребно је да има физикалне и окупационе терапије и да ради вјежбе.

Иначе, подсјетимо, Софија се родила као здраво дјете са оцјеном 9. Током првог мјесеца живота изгледала је као и све здраве бебе, али већ у другом мјесецу потпуно је престала да помјера руке. Педијатар је тада упутио на неуролошки преглед.

Захваљујући изузетној стручности љекара, са двија и по месеца је утврђено да је у питању ријетка, али изузетно прогресивна и смртоносна неуромишићна болест – спинална мишићна атрофија тип И.

За храбру девојчицу је сакупљено 2,4 милиона долара како би добила лек золгенсму који је примила 2. септембра.

Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО