Пензијски фонд РС-а купио дионице Фејсбука

Пензијски резервни фонд РС (ПРЕФ) остварио је у прошлој години добит од 8,4 милиона КМ, од чега ће Заводу за пензијско инвалидско осигурање овог ентитета исплатити дивиденду од 5,08 милиона КМ, али ту није крај добрих вијести.

Једна од најважнијих активности у прошлој години био је излазак на страна тржишта на којима су, између осталог, купили дионице Facebook, Raiffeisen Bank International, Barkshire, Vienna Insurance Groupa, Allianze SE, пише портал Kапитал.ба.

Укупни приходи ПРЕФ-а лани су износили 11,7 милиона КМ, а Фонду ПИО ће, како кажу у управи Друштва за управљање Пензијским резервним фондом Републике Српске бити исплаћена дивиденда у максимално законом дозвољеном износу.

„Као резултат процеса реструктурирања портфеља од оснивања и у 2020. години је настављен тренд стабилних прихода од камата по основу улагања у дужничких вриједносних папира и депозита. Тренутно је око 40 посто портфеља ПРЕФ-а у дужничким финансијским инструментима, депозитима и готовини што пружа увјерење да ћемо и будућности пружити подршку пензијском систему Републике Српске“, кажу у Управи друштва.

Једна од активности, на коју можемо бити поносни представљају операције на међународном тржишту, додају.

„Прошле године смо опрезно искорачили на стране берзе и у складу са начелима сигурности, ликвидности, диверзификације и профитабилности осигурали додатни извор прихода из иностранства. На тај начин смо имовину под упрвљањем учинили ликвиднијом, профитабилнијом и сигурнијом. Остварили смо поврате на уложену имовину од око 15 одсто и добили прве дивиденде”, навели су из управе Друштва за управљање Пензијским резервним фондом РС.

Истакли су и да је шест емитената Републике Српске из портфеља ПРЕФ-а исплатило дивиденду у укупном износу од 6.242.336 марака, а то су Телеком Српске, ТГТ, Меридиан, Гас промет, Романијапутеви и Хидроелектране на Дрини, објављено је.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО