Извор здравља из херцеговачке земље: Једите ово и нећете бити болесни!

Три намирнице које расту у Херцеговини, а које су се показале као прави савезник здравља.

Херцеговци имају срећу да на њиховом подручју расте воће и поврће које је изузетно здраво. Бижа (грашак), раштан, махуне, блитва, спанаћ само су неке од здравих намирница које Херцеговци имају готово свакодневно на јеловнику. Ове намирнице имају висок постотак храњивих састојака и више истраживања је потврдило да су добри борци против разних болести. Осим поврћа, свакако је препоручљиво јести и воће попут јабука, шљива, смокви, шипака, вишања.

У нашем тексту осврнућемо се на три намирнице које расту у Херцеговини, а које су се показале као прави савезник здравља.

Краљ раштан

Нема врта у Херцеговини у којему није посађена раштика или раштан. Раштика се у Херцеговини најчешће једе као чорба, а многи су је у посљедње вријеме почели користити свјежу за прављење смутија. Листови раштана користе се за прављење изузетно укусног јапрака. Ова намирница је богата витаминима Б, Ц, Е и К, као и калијем, цинком, манганом, магнезијем, фосфором и жељезом.

Раштан је добро јести јер побољшава здравље очију, јача кости, смањује ризик за болести срца, регулише рад метаболизма. Садржи мало калорија, па је добар и за дијеталну прехрану.

Шипак – идеалан за здравље

Шипак је богат витаминима Ц, Б1, Б2, Б3, Д и К, а показао се као изврстан извор антиоксиданса. Конзумација шипка је сјајна превентива против болести срца и крвних жила, те желучаних тегоба. Шипак смањује и ризик од неколиких врста рака, а штити од остеопорозе и Алзхеимерове болести. Конзумацијом шипка јачамо имунитет, чувамо зубе, те успоравамо старење.

Сок од шипка побољшава еректилну функцију и подиже квалитету сперматозоида.

Куке – добре и против рака

Самоникла биљка пењачица из херцеговачког крша је изузетно богата витаминима и минералима. Куке садрже калијум, фосфор, сумпор, калцијум, магнезијум, жељезо, бакар, цинк, флор, јод, те витамине Ц и Б. Помажу код затвора, а наводно су толико здраве да могу спријечити појаву рака. Куке се обично једу свјеже за салату или као омлет с јајима. С обзиром на то да се ова намирница у посљедње вријеме популаризирала куке су се почеле комбиновати и с врхњем, у рижоту и слично.

Извор: Бљесак


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО