Деда Тикомир је најстарији активни возач у Србији, продужио дозволу у 94. години

Најстарији активни возач у Србији продужио дозволу у 94. години.


Најстарији возач у Србији је Ивањичанин Тикомир Бешевић, који увелико гази десету деценију, али и даље сједи за воланом свог четвороточкаша.

Прошао је све потребне тестове и љекарске прегледе, и у 94. години поново продужио своју возачку дозволу.

“Пре него што ми продуже дозволу, одем код неколико лекара. Проверавају ми вид, слух, рефлексе и све оно што је потребно да би човек возио кола. За доброг возача најважније је да поштује све прописе и буде пажљив у саобраћају”, рекао је деда Тика за РИНУ.

Иако гази деведесете, он чита без наочара и обавља све послове које раде људи и тридесет година млађи од њега. Цијели живот је радио и каже да је захваљујући томе сачувао завидну виталност.

Возачки испит је положио прије више од 70 година, а у свом возачком стажу испод точкова је оставио на стотине хиљада километара, јер га није умарало да вози до Турске, Италије, Њемачке и Аустрије.

“Ипак сам свестан да више нисам младић у најбољим годинама и за воланом проводим далеко мање времена. Возим само кратке релације”, каже овај најстарији возач у Србији.

Током своје возачке каријере остао је, како каже, веран краљу аутомобила – Мерцедесу.

“Тих давних четрдесетих кад сам кренуо да возим, прво сам купио пежо, а после мерцедес. Од кад сам први пут сео у њега, произвођача више нисам мењао. За мене је мерцедес неприкосновен”, наглашава.

У Ивањици сви добро знају Тикомира и његов бијели мерцедес, а многи од њих су се с њим и провозали.

Н.Н


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО