70 одсто мање радника из БиХ отишло у Њемачку

БЕРЛИН, БАЊАЛУКА – Њемачка је у прошлој години за бх. држављане издала 4.154 радне визе, док је у истом периоду 2019. издала 11.939 ових виза, показују подаци Министарства спољних послова Њемачке.

Ови подаци показују да је број радника који су прошле године отишли у Њемачку 70 одсто мањи него што је то било претходних година.

Када је ријеч о осталим категоријама виза, прошле године није било великих одступања у односу на ранији период. Тако је, на примјер, број издатих виза за бх. држављане у категорији спајања бракова износио 2.572, док је 2019. године тај број износио 2.604. Прошле године се у Њемачку одселило 2.024 ђеце, а претходне их се одселило 2.362. На студије су прошле године отишла 132 студента, док их је 2019. на студије у Њемачку отишло 187. На учење њемачког језика ове године отишло је 19 бх. држављана, а 2019. их је отишло 65 на овој категорији визе.

Иначе, њемачки медији ових дана пишу да су проблеми у досељавању страних радника пандемија корона вируса, ограничење кретања и смањена пословна активност усљед короне.

Управо из тих разлога, у Амбасади Њемачке у БиХ су за “Независне новине” рекли да се бх. грађани и даље не могу пријављивати за добијање виза у склопу Правила за западни Балкан, иако је ново правило ступило на снагу у јануару ове године.

“Што се тиче Правила за западни Балкан, нема новости јер су ограничења путовања и даље на снази. Чим буде било новости, информисаћемо јавност путем интернет странице Амбасаде”, рекли су у Амбасади за “Независне новине”.

Подсјећања ради, Правило за западни Балкан први пут је усвојено 2015. године с циљем да неквалификована радна снага са западног Балкана може добити радну визу у Њемачкој под условом да нађе њемачког послодавца који би их запослио и под условом да се на исто радно мјесто није јавио њемачки држављанин или држављанин ЕУ.

У Бундестагу Њемачке, који је прије мјесец дана имао и расправу о укидању правила на захтјев екстремистичке Алтернативе за Њемачку, на интернет страници су ставили објашњење Владе Њемачке на питање постављено на актуелно часу. У информацији је наведено да је број издатих виза за цијели западни Балкан нагло опао у прошлој години. Навели су да је прошле године укупно издато 5.188 виза у склопу овог правила за цијели западни Балкан, а 2019. их је издато 27.259.

Влада Њемачке као разлог за овај велики пад наводи проблеме у њемачким конзуларним представништвима у региону.

“Из предострожности смо морали ради основне заштите нашег особља и подносилаца захтјева увести мјере да, на примјер, ограничимо број присутних особа на шалтерима, као и у канцеларијама одјељења за визе”, нагласили су они. Због уведених мјера, како је наглашено, смањен је капацитет обраде захтјева за визе.

“Такође, због локалних правила, попут закључавања, као и броја новообољелих међу особљем дио представништава у иностранству је или дјелимично или потпуно затворен за спољни промет, а визе се издају само у хитним случајевима”, нагласили су у Влади Њемачке.

Подсјетили су да се Правило за западни Балкан односи на држављане БиХ, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Албаније и Косова.

Н.Н


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО