Премијер Српске задужује грађане и каже да је „поносан“


Вишковић каже да је „поносан“ што је Република Српска изашла на свјетско финансијско тржиште да продаје обвезнице.

Вишковић задужује грађане и каже да је „поносан“

  • Влада Републике Српске продаје обвезнице на Лондонској берзи. Планира да се задужи за 350 милиона евра.
    То је данас потврдио предсједник Владе РС Радован Вишковић, који је рекао да је „поносан што је Република Српскаизашла на свјетско финансијско тржиште“.

Влада је усвојила одлуку о милионском задужењу Републике Српске. Не ради се о 800 милиона КМ, већ о 700 милиона. Није ријеч ни о новом задужењу, већ о редовном које је предвиђено буџетом за 2021. годину. Све ово је поручио предсједник Владе РС Радован Вишковић, додајући да је ово први пут да се Српска излази на свјетско финансијско тржиште.

„Све је јавно, све је транспарентно. Већ данас ће процедуре бити окончане. Већ у понедјељак моћи ћемо да саопштимо и који износ смо обезбиједили и по којој каматној стопи. Ја сам поносан као предсједник Владе, што смо ево на један такав начин иступили на свјетском финансијском тржишту. То је редовно задужење које је предвиђено у буџету и никакво додатно задужење. Ради се о 350 милиона евра.“, каже Вишковић.

Премијер је додао да је буџетом за 2021. годину предвиђено је да се Српска може задужити за 850 милиона марака.

„Ми 2021. године враћамо обавеза из претходног периода 780 милиона КМ. Е сад направите разлику 850 минус 780.“, поручује Вишковић.

Иако је тачно да је буџетом предвиђено задужење у овој години од 850 милион КМ, нигђе није наведено у које ће се сврхе трошити тај новац, упозорава народни посланик Милан Радовић. Додаје да на овај начин Влада наставља неконтролисано трошење новца. Пита због чега се од јавности крила намјера или одлука о овом задужењу.

„Алармантна је ситуација у првом кварталу задужење је прешло 300 милиона. И да се та задужења настављају. Са друге стране, Влада се не одриче луксуза и даље наставља да троши без јасне стратегије на који начин ћемо ми те дугове враћати, с обзиром да кроз три године годишњи аноитет ће бити 1,15 милијарди марака.“, истиче посланик у Клубу СДС-а у НС РС Милан Радовић.

До задужења на Лондонској берзи долази пошто је владајућа већина у НС РС недавно усвојила измјене Закона о задужењу, дугу и гаранцијама РС којима је у потпуности дала легитимитет Влади да се задужује гђе хоће, како хоће и у коликом износу, потпуно искључујући Народну скупштину из свих одлука о задуживању, поручили су из СДС-а.

(БН)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО