Пола тона кокаина заплијењено у Плочама требало завршити у ХерцеговиниУ току је опсежна истрага полицијских агенција Хрватске и Босне и Херцеговине о запљени 500 килограма кокаина који је откривен 30. марта у луци Плочеу контејнеру с бананама. Вриједност заплијењеног кокаина на наркотржишту износила би 130 милиона КМ (65 милиона еура), али по робу пуне двије седмице нико није дошао, иако су истражитељи чекали данима како би наручиоце ове пошиљке ухватили на дјелу.

Кокаин сакривен по цијелој дужини дна контејнера, у “сендвичу” лима, стигао је бродом из Еквадора, а сумња се да су наркодилери имали доушнике у луци, али и међу цариницима који су им дојавили за запљену.

Званично је из дубровачке полиције речено да је заплијењена дрога била намијењена за дистрибуцију у сусједним државама, а не за тржиште Хрватске.

Иако су прекјуче хрватски медији објавили, позивајући се на полицијске изворе, да траг води до фирме с подручја Тузланског кантона, полицијски извори наводе да фирма из Тузле која је наводно наручила банане уопште не постоји.

У цијели случај укључено је и Тужилаштво БиХ, а однедавно и Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА), која ради на расвјетљавању овог случаја.

Сазнајемо да је кокаин требао завршити на подручју Херцеговине. Наводно, полиција је намјерно пустила криви траг у јавност како би се истрагом утврдила тачна дестинација и добило на времену.

Сумња се да је тачно одредиште шлепера с бананама у којем је пронађено 500 килограма кокаина био Широки Бријег и да је затим дрога требала бити даље дистрибуисана.

За сада нико није ухапшен, али, уз координацију бх. и хрватске стране, стеже се обруч око наручиоца кокаина.

Питање је само до којег ће се нивоа у нарколанцу потезати одговорност за то што 575 килограма чистог кокаина није донијело милионску добит, него је завршило у рукама полиције. ”Јутарњи лист” јуче је навео да се засад нико од ухапшених у акцијама у протекла два мјесеца не доводи у везу с овом пошиљком дроге.

Топ Пoртал


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО