Министри Савјета министара БиХ  из СНСД-а и ХДЗ-а хоће да купе зграду од 8 милиона у Бањалуци!


За простор површине између 1.800 и 2.000 квадратних метара, Савјет министара требало би издвојити 8,5 милиона марака. Дакле, у најјефтинијој варијанти, квадрат тог пословног простора коштао би 4.250 марака. Најскупља би значила да је један квадрат 4.720 КМ.


Министри из СНСД и ХДЗ купују зграду од 8 милиона у БЛ
Четири пута државни министар саобраћаја и комуникација Војин Митровић писао је ургенцију Савјету министара да се на дневни ред уврсти приједлог одлуке о одобравању средстава за куповину пословног простора у Бањалуци, намијењеног Дирекцији за цивилну авијацију Босне и Херцеговине (БХДЦА).

Укратко, за простор површине између 1.800 и 2.000 квадратних метара, Савјет министара требало би издвојити 8,5 милиона марака. Дакле, у најјефтинијој варијанти, квадрат тог пословног простора коштао би 4.250 марака. Најскупља би значила да је један квадрат 4.720 КМ, пише портал Истрага.ба.

Министар Митровић ове је седмице, у четвртак, поново затражо да Савјет министара донесе одлуку о издвајању 8,5 милиона КМ за куповину пословног простора у Бањалуци.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија (СНСД) и замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија Вјекослав Беванда (ХДЗ) били су за.

Но, због противљења замјенице предсједаваћег и министрице спољних послова БиХ Бисере Турковић, одлука је скинута с дневног реда. А ево шта пише у материјалима.

У јулу прошле године СНСД-ов министар одлучио је покренути процедуру куповине пословног простора у Бањалуци за потребе Дирекције за цивилну авијацију БиХ (БХДЦА).

“Овом одлуком одобравају се средства за куповину/набавку пословног простора за потребе смјештаја Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ у Бањалуци, укупне површине од 1.800 до 2.000 метара квадратних, набавне вриједности до 8,5 милиона КМ с укљученим износом припадајућег пореза”, наведено је у Пријелогу одлуке која је Савјету министара достављена 30. јула прошле године.

Два дана прије него што ће СНСД-ов министар упутити приједлог ове одлуке према Савјету министара, прибавио је и мишљење министра финансија и трезора БиХ Вјекослава Беванде.

“Министарсто финансија и трезора даје позитивно мишљење на Нацрт одлуке о одобравању средстава и начину провођења поступка куповине/набаве у Бањалуци за потебе Дирекције за цивилно зракопловство БиХ”, навео је у свом акту ХДЗ-ов министар Беванда.

Упркос томе, одлука није уврштена у дневни ред, а министру Митровићу се журило да у Бањалуци купи зграду. Стога се одлучио да пише ургенције. Прва је написана 10. августа 2020. године, а у њој тражи “уврштавање Приједлога одлуке о одобравању средстава за куповину пословног простора у Бањалуци на дневни ред наредне сједнице Савјета министара”.

Приједлог није уврштен. Мјесец и по касније, 24. септембра 2020. године, Митровић опет пише ургенцију. И опет узалуд, јер су бошњачки министри били против уврштавања у дневни ред. Министар комуникација и саобраћаја 23. новембра 2020. године обнавља ургенцију. Након што му због блокаде бошњачке замјенице предсједавајућег Савјета министара БиХ Бисере Турковић приједлог није уврштен на дневни ред, Митровић 18. децембра упућује нову ургенцију.

Поново је одбијен. Све је, опет, обновљено и у априлу ове године, али приједлог је скинут с дневног реда сједнице Савјета министара. Против уврштавања су били бошњачки министри, док су кадрови СНДС-а и ХДЗ-а подржали Митровићев приједлог да се у Бањалуци купи зграда за 8,5 милиона марака.

“Процјена потребних финансијских средстава урађена је након проведеног испитивања тржишта некретнина у Бањалуци. Тржишне цијене пословног простора крећу се између 2.500 и 5.000 КМ по квадрату, зависно од локације и карактеристика простора”, наведено је у образложењу Приједлога одлуке.

(Агенције)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО