Лепосавић: Став и вриједност за коју се ја овдје борим већа је од мене и од ове функције

Знао сам да је питање о Сребреници злонамјерно, мојим евентуалним разрјешењем Влада неће пасти
„Знам врло добро и осјећам да сам у праву, да је разлог мог иступања добар и праведан и да је у корист свих, коначно оног што је мој задатак – помирење и побољшање међуљудских, међуетничких односа, без обзира на сумње које постоје“, навео је Лепосавић


Министар правде и људских и мањинских права Црне Горе Владимир Лепосавић рекао је за РТС да неће поднијети оставку јер је његов задатак помирење и побољшање међуетничких односа.

Додаје да то није питање његове тврдоглавости, него да је ријеч о вриједностима за које се бори. Лепосавић сматра да је питање о Сребреници које му је упућено у парламенту злонамјерно, али истиче да је покушао да одговори у најбољој намјери.

Лепосавић је истакао да државни органи, а прије свега Скупштина одлучују о томе да ли ће се окончати његово министровање.

„Као што сам најавио, нећу поднијети оставку, односно не размишљам о томе да поднесем оставку зато што знам врло добро и осјећам да сам у праву, да је разлог мог иступања добар и праведан и да је у корист свих, коначно оног што је мој задатак – помирење и побољшање међуљудских, међуетничких односа, без обзира на сумње које постоје“, навео је Лепосавић.

Истиче да је сигуран да је његов став исправан и важан.

На питање о томе да ли је под нечијим утицајем, Лепосавић наводи да вјерује да је „искључиво свој човјек“.

„Ја никада нисам упознао Андрију Мандића лично, никада нисам упознао Милана Кнежевића, видио сам га први пут у Скупштини кад се гласао Закону о слободи вјероисповјести пошто сам ја у име Владе као предлагача образлагао разлоге, премда их је образложио и народ врло упечатљиво у претходне двије године. Тада сам видио те људе и нисам у том смислу стигао ни да их упознам“, рекао је Лепосавић.

Каже да јесте био правни заступник Митрополије црногорско-приморске, епархије будимљанско-никшићке и да је то највећа професионална и лична част коју је могао да доживи.

„И захвалан сам грађанима и на овој прилици коју имам сада – да будем министар без обзира колико дуго. Дакле, ја у најбољој намјери радим оно што знам и за шта сам школован и наставићу тако, кажем, док парламент не одлучи другачије“, поручио је.

Сребреница – питање које има за циљ да производи агресију“
Говорећи о сједници Скупштине када је добио питање „да ли је лично спреман да призна злочин геноцида у Сребреници“, Лепосавић каже да је знао да је питање злонамјерно, али да је покушао у најбољој намјери да одговори.

„Почео сам свој одговор тиме да ја не негирам злочин геноцида у Сребреници, нити да на то имам право, гдје сам ја мислио да је то за пристојан свијет и елементарно добронамјеран свијет“, казао је Лепосавић.

Истиче да су током деведесетих хиљаде, десетине и стотине хиљада српских жртава остале без праведног задовољења и без правде у смислу да су злочинци за злочине који су Срби претрпјели остали слободни, некажњени итд.

„Рачунајући на ту фрустрацију, ово питање управо има за циљ да стално производи агресију, да производи чак и опонирање другој страни односно и негирање самих злочина“, рекао је Лепосавић.

„Пошто знам то, и пошто сам се бавио тиме, између осталог ја сам докторирао међународно-правну заштиту вјерских, језичких и националних мањина гђе је најважнији дио тог мог рада и истраживања био анализа спречавања међуетничких конфликата, ја сам на тај начин реаговао и објаснио зашто је то питање лоше. Ја сам покушао да објасним у чему се састоји проблематичност таквих питања, јер она имплицирају кривицу целог народа дакле, свих оних који су тако питани“, додао је.

Каже и да политичари често у јавности говоре једно, а раде друго.

„Ја нисам политичар и мислим да се у томе састоји превара. Превара оних који говоре лажно о томе да не желе да изазивају односно да стварају дојам о колективној кривици“, навео је министар.

Лепосавић каже: „Ако стално питате људе ‘да ли они лично признају злочин геноцида и ако тако за годину дана испитате стотину хиљада људи и стотину хиљада људи да признање о томе, да ли вам се чини да се онда ствара и осјећај и атмосфера колективне кривице'“.

„Припрема уз консултацију пријатеља исламске вјероисповјести“
Рекао је и да је добио велики број порука подршке од својих суграђана Муслимана који су му децидно рекли да не доживљавају његово одговор као злонамјеран.

„Морам да кажем да сам ја сам припремао одговор на то питање свјестан тежине тог питања, али и улоге коју имам. Чак сам пре тога консултовао своје пријатеље исламске вјероисповјести и разговарао са њима и рекао им да је то мој стручан став, мене као човјека и члана владе, али и питао их за мишљење у смислу – да ли би формулација мојих ријечи и одговор повијредио њихова осјећања као припадника друге или различите вјере и вјероисповјести и добио одговор не, тако да сам се у том смислу припремао на начин за који мислим и да је вјерски и државнички, политички и службенички сензибилан“, истакао је Лепосавић.

Поново се осврћући на питање оставке, каже да се не ради о његовој тврдоглавости.

„Ради се о томе да је став и вриједност за коју се ја овдје борим већа од мене и од ове функције“, поручује.

Каже и да његовим евентуалним разрјешењем влада неће пасти, али и подсјећа да је из најбројније коалиције парламентарне већине речено да они не планирају да руше Владу.

„Оно што би могло да падне су појединачне маске, дакле, пале би маске и евентуално легитимитети и рејтинзи појединих политичара или појединих посланика или појединих политичких група онога што је парламентарна већина“, навео је Лепосавић.

Vijesti.me


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО