За Ђукановића је пјевање усташких пјесама “Одбрана грађана од асимилације”

Предсједник Мило Ђукановић оптужио је политику нове власти да је произвела нестабилност у Црној Гори јер је, како каже, ударила на темељне вриједности савремене државе, али вјерује да би у будућности могло доћи до нове широке коалиције, као и да демократске капацитете за то препознаје у Демократама и ГП УРА.

Ђукановић је искључио могућност партнерства ДПС-а са Демократским фронтом.

“Ја ипак препознајем неке демократске капацитете међу Демократама и УРА. Они су у раскораку сада, подржавају пећински национализам, а залажу се за грађанске вриједности, а то не може дуго трајати”, казао је Ђукановић.

Вјерује да је могуће доћи до шире коалиције и мисли да би то било благотворно за Црну Гору.

“Треба дати шансу, а мислим да ћемо је врло брзо институционализовати”, казао је Ђукановић.

Актуелна влада је, поновио је, састављена под окриљем једне вјерске заједнице – Српске православне цркве, а период након 30. августа прошле године, када је његов ДПС изгубио власт послије 30 година, назвао је “почетком сезоне ћерања”.

“Ћера се све што има везе са ДПС. Атаци су разлог за забинутост и разлог за реакцију која увијек није институционална”, рекао је Ђукановић синоћ у интервјуу за црногорски Јавни сервис ТВЦГ.

Навео је да резултати парламентарних избора нису право за рушење државе.

“Ако се неко одважи у свом сулудом науму, да резултате парламнтарних избора тумачи као право за рушење државе, ја заиста сматрам да је легитимно да то нема везе с политиком. Шта мислите, ако вам неко напада кућу, да треба да сазовете породични савјет па да разговарате док вам неко руши кућу. Не. Морате да одбраните кућу”, сматра Ђукановић.

Ако, каже, неко из наше куће или изван наше куће, жели да нам сруши кућу, па ту, наводи, “нема тога што је недозвољено”.

Ђукановић је поново говорио о великосрпском национализму који, како тврди, под новим мотом “српског свијета” малигно утиче на Црну Гору “не одустајући од “велике Србије” као пројекта којем је само промијењено име.

“Србија жели да изгради позицију патрона, регионалне силе, да управљају просторима које су зацртали као српске. Откуда право државној политици Србије да изиграва ту врсту патернализма. Све оно смо виђели деведесетих. Готово је ово трагикомичан покушај”, рекао је Ђукановић.

Живимо, казао је, у региону гдје се догађају често обнове дестабилазије по истој матрици.

“Апсолутно смо одлучни да бранимо тековине Црне Горе…”. рекао је Ðукановић.

Тврди и да су 2016. године “апсолутно својим способностима” спријечили државни удар и насилну промјену власти ради заустављања пута у НАТО.

То му, како је рекао, улива повјерење да ће успјешно одговорити и овом изазову.

Рекао је и да није било никаквог тајног састанка са премијером Здравком Кривокапићем, већ је са председницима Скупштине и владе разговарао о актуелним питањима и да, како каже, “покушају да пронађу могућности за сарадњу о питањима које оптерећују нашу збиљу”.

Коментаришући изјаве да је помогао “агресију на Хрватску и Босну и Херцеговину”, Ðукановић је казао да је ријеч о удбашким манипулацијама српске службе.

Све то је, истиче, израз једне бијесне немоћи коју појединци испољавају према власти коју је предводио и њега лично.

О пјесмама Марка Перковића Томпсона на скуповима у Црној Гори, Ðукановић каже да је то одбрана грађана од “једног национализма који покушава да асимилује нашу нацију”.

Извор: Независне


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО