Кривокапић: Неће бити „црногорског прољећа“ већ туристичког љета


„На овим просторима стално имамо причу о дисконуитету, а ова влада жели да у свим елементима владавине права искаже континуитет“

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић казао је да ће Влада трајати „бар до предсједничких избора“.

У интервјуу за „Око“ на РТС-у рекао је да су крај његове владе многи прижељкивали још од датума избора и промјена.

„На овим просторима стално имамо причу о дисконуитету, а садашња Влада Црне Горе жели да у свим елементима владавине права искаже континуитет. То се прије свега односи на међународне споразуме, али жеља Владе је и да исправи неправде нанијете одређеном броју грађана који живе у Црној Гори“, рекао Кривокапић.

Када је ријеч о министру правде, мањинских и људских права Владимиру Лепосавићу, чију је оставку тражио, Кривокапић је рекао да је неспорно да сваки човјек греши, али да је Лепосавић направио неспоразум о споразуму који је потписан од стране три лидера опозиције који је и „васпоставио“ ту владу.

„Затим се директно огријешио и о декларацију коју је црногорска скупштина усвојила. Министар правде је направио три фаула, а ја спомињем један и то је довољно да премијер тражи његову смену. Међутим, на овој влади очигледно морају да се испробају сви елементи Устава па је ово први пут у историји Црне Горе да премијер тражи смјену министра који не жели да буде разријешен. Сада имамо једну недефинисану ситуацију, али се ја надам да ће то бити разријешено кроз скупштинску процедуру“, рекао је Кривокапић.

На питање да ли је почињен геноцид у Сребреници, каже да „ако се бавите државним послом не можете имати приватни или академски став“ као и да се међународни споразуми морају поштовати што је један од принципа споразума који су лидери опозиције потписали прије формирања владе.

„Морате да имате државнички став, а то Лепосавић није исказао. Његово лично и приватно мишљење је једна ствар и академска расправа за неки округли сто. Али, он мора да искаже јасан став према ономе што је неко прије њега урадио, а да ли се он слаже са тим или не је његово приватно мишљење о чему се овђе не прича“, рекао је Кривокапић за „Око“.

Додао је да ако нека од странака има опречно мишљење са већ донијетим декларацијама она то може да промијени једино гласањем у Скупштини, ако има већину за то.

„На овим просторима стално имамо причу о дисконуитету, а ова влада жели да у свим елементима владавине права искаже континуитет“, нагласио је Кривокапић.

Судбина владе не би смјела да зависи од тога ко је како смијењен него ко како ради и какве резулате остварује.

„Ми смо све изокренули, у нашем „лудилу“ различитих идеја и не можемо да се понашамо као сав нормалан свијет. Живимо у царству информација од којих је безброј полуистина, а неке и лаж које служе за креирање јавног мњења у функцији политичких интереса појединаца, што никако није добро. Ја знам шта сам рекао и шта је истина и она је једина математичка формула која иде у васиону“, рекао је Кривокапић.

„Није спорно ако неко протестује, већ је питање шта је повод, ко их организује и ко их финансира“
Премијер је у интервјуу казао и да ако желите да створите и живите у демократском амбијенту не може бити спорно ако неко протестује, већ да је питање само шта је повод, ко их организује и ко их финансира.

„Ја сам јасно рекао да имам информације ко је један од главних организатора недавних протеста као и да када је ријеч о њиховом финансирању имамо директну спрегу организованог криминала и политике. Свакоме ко жели то да види је врло јасно као и тренутак када је тај протест почео“, рекао је Кривокапић.

Додао је да је повод дискриминација једног броја грађана којима је ускраћено црногорско држављанство, а да је обавеза владе „да све дискриминаторске законе доведе у мјеру „познанија права“, а један од тих закона је Закон о држављанству“.

„Црна Гора ће бити дио овог простора без обзира шта се буде догађало са Законом о држављанству. Црна Гора је у тој мјери земља неправде да смо ову годину прогласили годином правде, а једна од намјера је да грађани који овђе живе, имају породицу, плаћају порез буду препознати као држављани Црне Горе. Никада нећу водити рачуна тако да је човјек број, а тако га је доживљавао ДПС и одређени политички субјекти који све приписују бирачком гласу који вриједи само у том тренутку“, рекао је Кривокапић.

„У Београд ћу када добијем позив“
„Овим протестима само се шаље погрешна слика у тренутку када припремамо предстојећу туристичку сезону“, рекао је Ђукановић.

У Београд ће, напомиње, доћи чим добије позив и истиче да неке недоумице, а можда и разлике у погледима су потпуно природне.

„Али ова два народа који су опредијељени и усмјерени један ка другом треба да сарађују. И ми ћемо за ту сарадњу врло брзо доћи до рјешења које ће бити на задовољство и једне и друге државе, и једог и другог народа и ријешити све до сада нагомилане проблеме“, рекао је Кривокапић.

Врло често су се, сматра, у прошлости дешавали антагонизми који су условљавали да једна политика можда прави добро рјешење на свом простору наспрам друге политике, „што није добро“.

„Ми треба да сарађујемо на принципима независности и мислим да ће се то врло брзо догодити и ја сам вјерујем умолио премијерку Брнабић и предсједника Вучића да нам помогну по питању вакцина, а то може да буде и добар повод за виђења и дијалог, јер без њега се не може“, рекао је за РТС Кривокапић.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО