Дритан Абазовић на месту премијера – могуће решење за тешку кризу у Црној Гори

Нови парламентарни избори у Црној Гори најгора су и најопаснија опција за излаз из тешке политичке кризе у коју је ушла владајућа коалиција. Једно од решења за излазак из пат позиције о коме се све гласније спекулише је и темељна реконструкција владе и преузимање премијерске функције од стране лидера УРА Дритана Абазовића.

Излаз из тренутног ћорсокака се са премијером Здравком Кривокапићем све мање види јер он инсистира на смени министра правде Владимира Лепосавића, што не подржава Демократски фронт.

Боље и Абазовић него нови избори

Црногорски аналитичар Игор Дамјановић  оцењује да ако не буде било компромисног решења са Здравком Кривокапићем, онда је боље да се уђе у реконструкцију кабинета него да се иде на изборе.

„Боље је и да Дритан Абазовић дође на премијерско место, него да се ризикује повратак на власт Мила Ђукановића и ДПС“, каже Дамјановић.

Он напомиње да је после низа покушаја да се дође до неког компромиса, политичка ситуација у Црној Гори наелектрисана и озбиљно нестабилна и да више нема много простора за маневар.

„У овом моменту влада на челу са Абазовићем би била боља од понављања избора и таква влада би свакако била боља од продужетка садашњег стања, а то је „status quo“. Јер такав статус води повратку ДПС-а на власт. Председник владе Кривокапић не одговара на обавезе које има нити се успоставио као глас разума или глас помирења. Направио је већ превише грешака питање је да ли многе од њих и могу да се исправе. У овом моменту потребно је да се спаси шта се спасити може,“ сматра Дамјановић. 

По његовим речима, лопта је сада у рукама парламентарне већине која ако успе да постигне споразум и процени да је Абазовић спас од нових избора, легитиман потез би био његов избор за новог премијера. 

„Нестабилности ситуације доприносе сви политички актери али не носе сви исту политичку одговорност. Они који се налазе на највишим државним функцијама су и најодговорнији за овакву ситуацију,“ каже наш саговорник.

Нови избори враћају ДПС у игру

Дамјановић каже да је овај понедељак био један од најлошијих дана за владу Црне Горе јер је премијер Кривокапић напустио састанак са лидерима парламентарне већине – Андријом Мандићем, Миланом Кнежевићем и Небојшом Медојевићем, а далеко од очију јавности срео се са председником Црне Горе и ДПС Милом Ђукановићем.

„Објашњење које је после тога уследило од премијера Кривокапића, називајући сусрет са Ђукановићем „припремним састанком“ за редовни састанак Савета за националну безбедност који треба да се одржи идуће недеље, није било убедљиво. Припреме састанака обавља администрација, а не лично државни функционери и посебно не они који се барем у јавност неподносе као што су Кривокапић и Ђукановић,“ наглашава Дамјановић.

Наш саговорник истиче да се да се велика народна победа на парламентарним изборима лако може  обесмислити, јер се показало на изборима у Никшићу да бивши режим контролише буквално сваког свог бирача.

„Спорост и одсуство најављених промена у великој мери изазивају незадовољство код народа који је гласао за промене, па би најгоре решење било понављање избора. Влади је потребна не само реконструкција већ и промена комуникације и успостављање више поверења међу политичким факторима и субјектима. Потребна су нова и лица у влади,“ истиче наш саговорник.

Демокрaтски фронт у новој влади 

Политиколог Владимир Павићевић каже да би реконструкција владе Црне Горе требало да има за последицу и да политички ауторитети из Демократског фронта постану чланови владе, а да се у влади нађе и места за представнике странака националних мањина.

„А ако би се ишло на то да се помера председник владе, то јест, да Кривокапић на пример поднесе оставку због немања резултата, онда је отворено питање ко би ту могао буде изабран. Мислим да Абазовић може да буде опција као врста компромиса у датим политичким околностима,“ сматра Павићевић.

Он подсећа да је Абазовић етнички Албанац на челу грађанске политичке опције у Црној Гори:

„Он је људима из ДПС у Скупштини поручио да ће им он показати да Срби и Албанци могу политички да сарађују. Тако да је Дритан Абазовић направио врсту искорака која смањује етничку дистанцу и ту је стекао кредибилитет одговорног политичара који разбија стереотипе, иде напред и помера  се ка прогресу. И у том смислу постоји опција да он буде изабран за председника Владе Црне Горе,“ сматра Павићевић.  

Подсећамо, драма у црногорској власти уследила је после захтева премијера Здравка Кривокапића за сменом министра правде Владимира Лепосавића јер је (5. априла 2021.) коментарисао пресуду за геноцид у Сребреници, истичући да је она заснована на ставу Хашког трибунала који је, „компромитован“ јер је „прикрио доказе о злочинима над Србима на Косову“.

Спутњик


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО