СЛУЖЕН ПОМЕН ЕПИСКОПУ АТАНАСИЈУ: Истински мученици не могу остати по страни кад човјечанство страда

У саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу служен је четрдесетодневни помен блаженопочившем епископу Атанасију Јевтићу.

Помен, којем је претходила света архијерејска литургија, служили су епископи – захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и диселдорфски и цијеле Њемачке Григорије, са свештенством.

У бесједи вјерницима владика захумско-херцеговачки Димитрије казао је да блаженопочивши архијереји Атанасије и Амфилофије и нису могли другачије него да буду састрадалници у патњи и мучеништву са остатком човјечанства.

Подсјетивши на њихове фотографије са болничких постеља, владика Димитрије је казао да су управо мученичка и мјеста страдања на неки начин њихово природно станиште, мјеста на којима они другима најприродније изгледају.

„Они су имали истински мученички дух. И савјешћу и вољом су били мученици. И онда им је дао Бог да пострадају од ове муке и бола нашег времена, од којег страда читаво човјечанство. Просто нису могли остати по страни, да ни оне не подијеле тај бол и муку, да ни они не умру. Али са надом у Бога и васкрсење, да свима нама покажу – да смрт није задња ријеч на овој земљи. Задњу ријеч ће рећи васкрсли Христос кад дође поново. И унијеће дах смисла, љубави и љепоте у наше туге, бесмисла и трагања“, поручио је епископ Димитрије.

Владика диселдорфски Григорије је истакао да је епископ Атанасије обновио нашу епархију и цркву у Херцеговини, да смо стога без владике Атанасија и митрополита Амфилофија данас сирочад, којој је живот тежи а празнина велика и ненадокнадива.

„Али ти људи не могу да умру јер су живјели са Христом, а Христос је побиједио смрт. Тако и ми данас славимо живот, иако смо тужни и осиромашени – увијек славимо живот“, казао је владика Григорије.

Представио је ових дана објављену споменицу епископу Атанасију, у којој је, како каже, сабран само дио од онога што је о њему речено и написано, додајући да ће још многи о блаженопочившем владици говорити и писати, као што ће и многи умјетници надахнути њим стварати.

„Владика Атанасије ће све више и више бити међу нама. То је оно најчудесније у нашем хришћанском животу – то што нас наши умрли, кад оду, више посјећују и више с нама бивају него кад су били овдје“, казао је епископ Григорије.

Парастос је служен и у параклису манастира Тврдош, гдје је блаженопочивши епископ Атанасије сахрањен.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО