Просјечна плата у Требињу по први пут изнад 1.000 КМ.

Плата већа од 1.000 марака је већ годинама сан многих радника у Републици Српској. Према званичним подацима Завода за статистику РС, који су достављени „Новостима“, просјечне плате веће од 1.000 КМ током прошле године имали су запослени у два града и седам општина Републике Српске, од укупно 64 локалне заједнице.

На листи градова, просјечне плате веће од хиљаду марака имали су Бањалука (1.084) и Требиње (1.015). Од општина на списку рекордера су Станари (1.295), Сребреница (1.051), Фоча (1.055), Гацко (1.162), Источни Мостар (1.044 КМ), Источно Ново Сарајево (1.050 КМ) и Угљевик (1.266 КМ). Најниже просјечне плате од 64 општине у Српској су оне које се исплаћују у Доњем Жабару (653 КМ) и општини Језеро (664 КМ).

Иначе, девет локалних заједница са просјечном платом већом од хиљаду марака је имало и веће плате од републичког нивоа који је прошле године износио 965 марака.

Разлози високих плата су фирме које су смјештене у тим локалима плус добри менаџменти општина који знају да препознају добре инвестиције за своје суграђане, кажу наши саговорници.

Поред Бањалуке и Требиње има просечну плату већу од хиљаду марака. Мирко Ћурић, градоначелник Требиња каже за „Новости“, да је развој овог града очигледан у свим привредним гранама.

Самим тим и потреба за квалитетним стручним кадром је све израженија, а јасно је да квалитетног радника морате више платити како бисте га задржали и остали конкурентни.

  • Сматрам да је управо то довело до повећања просјечне плате у нашем граду што нас свакако може радовати – каже градоначелник Ћурић.

Новости


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО