КАТАСТРОФАЛНА СТАТИСТИКА БиХ друга у Европи по броју умрлих од короне на милион становника (ФОТО)


За разлику од земаља запада, ситуација на истоку Европе и даље је веома озбиљна када је ријеч о броју смртних случајева од корона вируса. Нажалост, у овом сегменту, Босна и Херцеговина тренутно се налази у самом европском врху.

КАТАСТРОФАЛНА СТАТИСТИКА БиХ друга у Европи по броју умрлих од короне на милион становника (ФОТО)


Према подацима странице “Оur World in Data” која свакодневно води и допуњава статистику о свим параметрима везаним за корона вирус, Босна и Херцеговина се тренутно налази на другом мјесту у Европи по броју дневно потврђених смртних случајева од корона вируса на милион становника.

Уколико се детаљније погледају подаци, може се примијетити како је смртност изразито висока у источним и јужним дијеловима Европе те се управо те државе налазе и у врху ове катастрофалне статистике, преноси Кликс.

Прва у Европи по броју смртности јесте Мађарска која има смртност од 25,2 случаја на милион становника.

Босна и Херцеговина осим тога што се налази на другом мјесту у Европи, прва је и у регији када је у питању смртност становника према статистици странице Оur World in Data која слиједи податке Универзитета Џон Хопкинс. БиХ тренутно има 23,3 смртна исхода на милион становника.

Затим слиједе Сјеверна Македонија (19,89), Бугарска (17,9) те Словачка (13,97).

Од осталих држава регије Црна Гора се тренутно налази на шестом мјесту у Европи (13,19), док Хрватска (8,32), Србија (5,77) тренутно имају знатно ниже бројеве када је ријеч о смртности на милион становника.

Катастрофалну статистику прије неколико дана коментарисао је и амерички епидемиолог Ерик Фигл-Динг који је нагласио како је дневни број смртних исхода знатно већи него и у Бразилу у којем је ситуација са бројем новозаражених заиста тешка.

– Источна Европа и Балкан имају заиста сулуде нивое смртности становника од корона вируса. Због контекста, смртност у Бразилу на милион становника је око 13. Мађарска, Босна и Херцеговина, Сјеверна Македонија, Словачка и Црна Гора имају већу смртност од Бразила – написао је епидемиолог.

Претходних дана дневно је у БиХ регистровано од 80 па до чак 99 смртних случајева.

Кликс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО