Преминуо Милорад Телебак, омиљени бањалучки професор

Милорад Телебак, лингвиста и професор бањалучког Универзитета преминуо је данас у Бањалуци, у 79. години живота.

Рођен је у Невесињу 1942. а животни позив везао је за школу (настава српског језика), позориште (лектура говорног израза) и унапређивање језичке културе народа (написи у листовима, емисије на радију и телевизији, популарни приручници).

Предавао сценски говор на Академији драмских умјетности Универзитета у Бањалуци.

Аутор популарних језичких приручника:
• Говоримо српски: С лакоћом до језичке културе (пет издања: Бања Лука, Приштина, Подгорица; награда “Свети Сава”);
• Музика ријечи: Ка говорној култури (четири издања: Бања Лука; награда “Кочићево перо”);
• Правоговор: Не читај како пише (три издања: Бања Лука, Београд, Нови Сад);
• Практични језички савјетник (Источно Сарајево);
• Шта се крије иза етимологије (четири издања: Бања Лука, Источно Сарајево, Београд, Нови Сад);
• Са смијехом кроз граматику (два издања: Бања Лука);
• Како се пише: Рјечник ијекавских облика ријечи (Бања Лука);
• Како се каже: Хиљаду језичких савјета (два издања: Бања Лука, Нови Сад);
• Одвојено, спојено или са цртицом (Бања Лука);
• Великим или малим словом (Бања Лука).

Од 1992. до данас предано ради на очувању правилности и чистоте српског језика и унапређивању језичке културе широке јавности, што је резултирало обимним ђелом.

Поред већ поменутих језичких приручника, објавио је више од 700 написа о српском језику у листовима и популарним часописима; припремио и водио више од 400 веома слушаних и гледаних емисија у образовном програму Радија и Телевизије Републике Српске.


Био је аутор и извођач поучне језичке монокомедије “Са смијехом кроз српску граматику” – близу 100 извођења у школама, библиотекама, домовима културе, позориштима.

Знајући да сувопарну граматику не воле да уче ни они који морају, Телебак је народу писао и говорио једноставно – да свима буде приступачно, духовито – да свима буде занимљиво и лако памтљиво, а да притом буде и поучно, и практично.

У томе је “тајна” његове гледаности и читаности, што му је донијело велику популарност у народу. Запажен је и у стручној јавности на цијелом српском језичком простору.

Био је и редактор је другог измијењеног издања “Правописног речника српској језика” Милана Шипке; члан је уредништва гласила Матице српске “Језик данас” – Нови Сад;

Био је члан Комисије за фонологију и Комисије за стандардни језик у школству, издаваштву, администрацији и јавним гласилима Одбора за стандардизацију српској језика при Институту за српски језик САНУ; члан Одбора за српски језик Одјељења књижевности и умјетности АНУРС.

Добитник је високог стручног признања Матице српске – Повеље за укупан допринос неговању српске језичке културе (прије Телебака ово признање је добио само академик Иван Клајн)

Предсједник Републике Српске одликовао је Телебака Орденом Његоша III реда.

(МОНДО)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО