„Бојна Чавоглаве“ одјекује  Подгорицом, блокаде саобраћајница у више градова

Организатор окупљања је формално Патриотско-комитски савез Црне Горе, испред Владе Црне Горе више стотина грађана, међу њима функционери СДП и ЛП. Осим протеста испред Владе, протестује се у Никшићу, на Цетињу, у Будви, Тивту…

Више стотина грађана окупило се данас испред зграде Владе у Подгорици како би исказали протест поводом најаве измјена Одлуке о критеријумима за стицање црногорског држављанства пријемом и измјене Закона о регистру пребивалишта и боравишта.

Око стотину грађана је остало до 17 часова испред Владе, због чега је блокиран Булевар Станка Драгојевића. Присутни су извикали посланика Демократске Црне Горе Мома Копривицу, који је ушао у зграду Владе.

Окупљени су вријеђали предсједника Скупштине Алексу Бечића уз повике да је издао Косово.

Протест који је организовао Патриотско-комитски савез (ПКСЦГ) почео је у 11 часова, а око 12 се дио разишао.

Полиција је окупљене обавијестила да је предлог Закона повучен и да се разиђу, а један од окупјених је преко мегафона саопштио „да неће дозволити издају и да ће, ако их преваре, ући унутра“.

На снимку са протеста код Владе може се чути и како окупљени пјевају пјесму „Бојна Чавоглаве“ контроверзног хрватског музичара Марка Перковића Томпсона, који ту нумеру на концертима почиње усташким поздравом „За дом спремни“.

Окупљени, њих више стотина, су раније покушали да сруше заштитну ограду испред зграде Владе.

Вријеђали су полицајце, викали им „банда издајничка“ и „издаја“, гађали их јајима, петардама…


Окупљени вријеђају предсједника Скупштине Алексу Бечића, потпредсједника Владе Дритана Абазовића, министарку просвјете, науке, културе и спорта Весну Братић, функционере Демократског фронта Андрију Мандића и Милана Кнежевића…

На скупу испред Владе су функционери СДП-а Иван Вујовић и Мирко Станић, као и функционерка Либералне партије Јелена Перовић.

Најављен је долазак грађана и из других црногорских градова иако је забрањен међуградски саобраћај.

Припадници Патриотско-комитског савеза у Будви су вишесатно блокирали саобраћај код кружног тока на улазу у град.

Мјерама донијетим у циљу сузбијања коронавируса забрањено је окупљање становништва у затвореним и на отвореним јавним мјестима.

Блокиран саобраћај на Јадранској магистрали у Тивту
Група грађана Тивта и Котора данас је око 12 часова својим аутомобилима бокирала раскрсницу – кружни ток Тиват-Котор-Будва-Кртоле у близини писте аеродрома Тиват, те тим прекинула редовно одвијање саобраћаја на тој дионици Јадранске магистрале.

Према ријечима начелника Одјељења безбједности Тиват Драгана Контића ријеч је о ненајављеном јавном окупљању. Службеници полиције су на терену и врше евиденцију прекршилаца актуелних епидемиолошких мјера те документовање евентуалних кршења других важећих закона. Полиција је упозорила учеснике протеста да на овај начин крше важеће епидемиолшке мјере али и одредбе Закона о јавном реду и миру и Закона о безбједности саобраћаја.

Због ненајављене блокаде на Јадранској магистрали су се створиле велике колоне аутомобила из свих праваца који се укрштају на кружном току код аеродрома. Полиција из Тивта и Котора је возаче упућивала на алтернативне саобраћајнице пркео Тројице, односно преко Кавча, али је ускоро и на овом другом путу дошло до застоја због тога што се колоне аутомобила на уском коловозу нису могле мимоићи са тешким камионима ангажованим на неколико градилишта на подручју Кавча.

Ненајављена блокада једне од најпрометнијих раскрсница у држави изазвала је огромне проблеме бројним грађанима Тивта, Котора и Кртола а који су због тога каснили на посао или ђецу нису могли довести из школе, због чега они нису крили огорчење потезом протестаната који су се одлучили на овакав радикалан потез, тим прије што је спорна Одлука о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом, јуче повуоена са дневног реда сједнице Владе прије него што је она и започела.

Саобраћај на Јадранској магистрали након 17.30 сати и даље блокира тридесетак људи са десетак возила.

Грађани који су већ сатима блокирани у колонама у близини раскрснице јављају да протестанти наводно пију алкохолна пића и да је међу њима и особа која се иначе, у Тивту представља као свештено лице Црногорске православне цркве.

Нервоза међу грађанима који су скоро шест сати блокирани у обављању својих редовних послова и активности расте и они апелују на полицију да под хитно уклони протестанте са раскрснице и успостави нормално одвијање саобраћаја.

Полиција је покушавала у разговору са демонстрантима да их убиједи да се уклоне и због свега тога настао је прави колапс у саобраћају, гдје се колоне стварају од насеља Жупа према аеродрому, зато што полиција наизмјенично пушта колоне возила на алтернативни путни правац преко Кавча.


Грађани револтирани индолентношћу надлежних државних органа да уклоне ненајављену блокаду најпрометније саобраћајнице у држави, „узвратили“ су на начин да су они својим возилом, блокирали пролаз према Кртолима возилу Војске Црне Горе, а које је претходно пропуштено кроз „патриотску“ блокаду на кружном току на Јадранској магистрали. Ријеч је о војном теренском возилу којим се уобичајено пребацује персонал војне радарске станице на брду Обосник на Луштици.

Радник државне фирме Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС) пожалио се „Вијестима“ да због данашње блокаде кружне раскрснице у Тивту није могао да данас обави свој посао.

„Имао сам налог да прикључим потрошача на мрежу, али због блокаде нисам могао то да урадим, односно да прођем кружнбу раскрницу“, навео је Петар Оџа.

Извор: вијести.ме


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО