Шта не штима у раду Републичког штаба: Лутање између бриге о здрављу и економије


И сами су више пута изјављивали да морају балансирати између епидемиолошке ситуације и очувања економије у Српској, али свима је очигледно да у донесеним мјерама нешто не штима.

Шта не штима у раду Републичког штаба: Лутање између бриге о здрављу и економије


Грађани Српске прије годину дана су без поговора примјењивали одлуке Републичког штаба за ванредне ситуације, и када је био забрањен рад, уведен полицијски час, јер страх од новог вируса је била већа од сваког ограничења.

Међутим, послије толико мјесеци непромијењене ситуације, у јавности више нема слуха за одлуке Штаба, чак ни по цијену здравља. Први су се на протесте дигли угоститељи, јер им је ограничено пословање, а након најаве још једних окупљања, Штаб је изненада промијенио став и дозволио рад кафићима.

Буџет
Економиста Предраг Дудуковић подсјећа да, за разлику од свих земаља у окружењу, Српска прије извјесног времена није имала оштре мјере, ни ограничења. Један од разлога за то је сигурно што немамо јак буџет, који би могао исфинансирати одређене дјелатности да не раде дужи временски период, појашњава он.


– Међутим, без обзира и на тако слаб буџет, задње мјере затварања угоститељских објеката и тржних центара су морале бити донесене, јер је дошло до нивоа када је зараженост била превелика, а здравље људи је увијек на првом мјесту. Чини ми се да цијели свијет лута у мјерама и не зна какве су добре, какве нису – оцјењује Дудуковић за Српскаинфо.

Наравно да таква ситуација не може дуже потрајати, напомиње он. Много је људи запослено у угоститељству, проблем је исплатити плате, и ево, десило се да Штаб опет попушта одређене мјере. Од четвртка је тако поново дозвољен рад кафићима.


– Угоститељство је у нашем менталитету, ми волимо да идемо у кафану, да се налазимо с друштвом и самим тим доста привреде је наслоњено на угоститељство. Затварање те гране привреде доводи до многих проблема, прије свега код запослених, а смањено је и пуњење буџета – прецизира овај економиста.

Притисак јавности
И дугогодишњи новинар БХРТ Владимир Шушак, који редовно прати рад Републичког штаба, оцјењује да ово тијело у својим мјерама очигледно лута између тешке епидемиолошке ситуације, на коју упозоравају медицинари, и захтјева привредника, који желе да раде или добију помоћ.

– Очигледно Влада не може у потпуности да испоштује захтјеве ни једне ни друге стране. Све је ствар процјене шта је у неком тренутку важније и гдје се појављује већи притисак – коментарише Шушак.


Сматра да је грешка што од почетка није успостављен систем, да се зна на основу којих статистичких података и епидемиолошке слике се реагује, већ се све дешава ад хок.

Протести
Мјере које се доносе су очигледно нефункционалне, не само у посљедње вријеме, већ уназад годину дана, јер и даље имамо исти проблем, оцјењује професор социологије Немања Ђукић. Он напомиње да су здравствени радници компетентни за вирус, али како појашњава, пандемија је нешто друго, то је скуп политичких и економских мјера које доносе политичке елите у циљу реорганизације друштвеног живота.


– Локалне владе просто морају нешто да ураде, доносе неке мјере и спроводе рестрикције, јер би у супротном били оптужени да ништа не раде, а да се стање погоршава. Те мјере очигледно нису функционалне, али не вјерујем да могу ишта урадити. Онда ту балансирају између проблема, да не би били евентуално оптужени за смртне исходе и с друге стране, са урушењем економије. Либерализацијом одлука према угоститељским објектима они покушавају да колико могу спасу економију – објашњава Ђукић.

Међутим, грађани су увиђели да нешто не штима, тако да се, по њему, може очекивати раст непослушности, као што су то већ виђени протести.

Угоститељи су јуче на прес конференцији поручили да су збуњени мјерама Штаба и да отварање башти неће зауставити њихово незадовољство.

ПРОМИЈЕНИЛИ МИШЉЕЊЕ ЗА ДВА ДАНА
Подсјетимо да је министарка трговине и туризма РС, Сузана Гашић, након сједнице Штаба протеклог петка изјавила да је било дискусије о отварању башти угоститељских објеката, али је процијењено да ситуација ипак није задовољавајућа за такву одлуку.

– Међу првим мјерама ублажавања које ћемо разматрати када буде боља ситуација биће отварање башти угоститељских објеката и повратак у школу ђака од првог до петог разреда – истакла је тада Гашићева.

Већ у недјељу у поподневним часовима стигло је саопштење да је Штаб на телефонској седници донио измјењену одлуку о раду кафића, као и повратку у учионице основаца до 5. разреда.

Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО