Након што су заједно смијенили српског министра, пред Додиком нови захтјеви СДА

Пред Додиком нови захтјеви СДА: Именовање министра Изетбеговић условљава повратком Братића
Хоће ли Република Српска поново остати без функције министра за људска права и избјеглице БиХ, легитимно је питање након што је СДА поставила два понижавајућа услова за СНСД, како би заузврат гласала за њиховог кандидата.

Пред Додиком нови захтјеви СДА: Именовање министра Изетбеговић условљава повратком Братићa


Смјена актуелног министра Милоша Лучића (ДНС) је на пола пута, јер након Представничког дома, о смјени у четвртак још треба да се изјасни Дом народа БиХ.

Његову смјену предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је образложио чињеницом да је ДНС изашао из власти, и у томе нема ништа спорно.


Међутим, спорно је што ће именовање Лучићевог насљедника бити теже него што се мислило, па би се опет могло десити да министарство, умјесто кадра из Српске, мјесецима води замјеник министра Џевад Махмутовић из СДА.

Шта је потписано?
То је постало реално након што је лидер СДА Бакир Изетбеговић поручио да неће подржати избор Игора Радојичића, који слови за најозбиљнијег кандидата, само због тога што је СНСД-овац.

– Потписали смо да ће министар за људска права и избјеглице бити заједнички кандидат, нестраначка личност, из реда осталих. Мени је лично господин Радојичић симпатичан кадар СНСД, али га не можемо подржати само због овог договора, јер је он експонирани СНСД-овац, а не ванстраначка личност – изјавио је Изетбеговић за ФТВ.


Лидер СДА је отишао и корак даље, рекавши: „У исто вријеме, у РС ће морати да врате Сенада Братића на позицију у Народној скупштини“. На питање да ли то значи да ће СДА подржати избор Радојичића уколико Братић буде враћен на позицију потпредсједника Народне скупштине Српске, Изетбеговић је одговорио “не”.


– Не, они ће морати да испуне оба услова: и да врате господина Братића на позицију потпредсједника Народне скупштине РС и да понуде кандидата за министра за људска права који је нестраначка личност из реда осталих – рекао је Изетбеговић.

Декларација
Подсјећамо, Братић је смијењен након што је његова партија, СДА, својевремено усвојила декларацију која је у Бањалуци проглашена неприхватљивом, јер заговара укидање Републике Српске.


Умјесто Братића, именован је посланик Денис Шулић, предсједник Младих СНСД. Будући да је декларација СДА и даље на снази, за СНСД би било немогуће да јавности објасни на основу чега би Братића евентуално вратили у предсједништво парламента Српске.


За сада нисмо испјели да добијемо коментар из кабинета лидера СНСД и српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика.

Слабост
Ненад Нешић, предсједник ДНС, чијег министра смјењују, сматра да је од почетка формирања актуалног Савјета министара СНСД показао слабост коју одлично користи СДА.

– Када једном пристанете на уцјене, тим уцјенама нема краја. А били смо свједоци да су пристали на уцјену од стране СДА када први приједлог за министра, господин Божовић, није био прихваћен од СДА, иако је испуњавао све услове и прошао све потребне провјере. Тражили су да одустанемо и дамо другог кандидата. И тада сам указивао да ће то бити слабост коју ће СДА знати да користи – каже Нешић за Српскаинфо.

Лидер ДНС тврди да СНСД не умије да штити српске интересе на нивоу БиХ, да обезбиједи српско јединство, што се не може рећи за бошњачку страну.


– Да ли ће СНСД прихватити даља условљавања СДА, то ћемо видјети. Али као што видите, услови нису само ко може бити министар, услови су и неке друге функције, тј. враћање Братића на мјесто потпредсједника НСРС. Даљи пристанак на уцјене био би слабљење цјелокупног српског народа и нешто што ће у будућности послужити као начин поступања приликом доношења било каквог договора. СНСД би овдје требало да покаже да су му српски интереси изнад појединачних функција и изнад интереса политичке партије – закључује Нешић.

Коначан став
Делегат у Дому народа БиХ Душанка Мајкић каже да ће, због условљавања од стране СДА, коначну одлуку о смјени Лучића донијети на сједници Клуба Срба, прије почетка сједнице дома.

– С једне стране, ако сте опозиција, онда сте опозиција, не можете да будете мало опозиција, мало власт. Ми немамо разлога да задржавамо смјену, али знамо за овај проблем и можда је с тим требало сачекати да видимо да ли постоји могућност да се направи икакав споразум. У противном ћемо доћи у позицију да замјеник министра, који је из реда СДА, буде главни човјек министарства. То није добро, многе стратегије се тамо припремају и биће онакве како их Бошњаци виде, уколико не буде никог од Срба. До сада смо увијек имали штету због тога што је то било неприкосновено њихово министарство, тако да ћемо коначан став заузети на сједници Клуба. То је свакако питање на које није лако дати одговор – каже Мајкићева за Српскаинфо.

ШАРОВИЋ: ЗАЈЕДНИЧКИ КАНДИДАТ СДА И СНСД
Предсједник СДС Мирко Шаровић каже да се десило управо оно на шта је упозоравао, да дуго неће бити изабран министар из РС и да ће министарство убудуће водити СДА.

– Додик ће, као и увијек, морати да испуни услове које му је издиктирала СДА, и то је сасвим јасно. Осим што ће вратити Братића, Додик је разоткривен шта је у ствари при конституисању Савјета министара договорио са СДА – да ова министарска позиција буде заједнички кандидат СДА и СНСД, а не позиција кандидата из РС. Ове закулисне радње до сада су се криле. Све набројано значи додатно слабљење позиције РС у заједничким институцијама – оцјењује Шаровић за Српскаинфо.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО