Mонографија блаженопочившем ВЛАДИЦИ АТАНАСИЈУ

Монографија „Испраћај пророка у Земљу живих – Споменица о блаженом уснућу Владике Атанасија /1938-2021/“ биће објављена поводом четрдесетодневног парастоса владици Атанасију, објављено је на сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Издавач је манастир Тврдош, а уредник и приређивач Његово преосвештенство епископ западноамерички Максим.

Књига има 252 стране и илустрована је са више од 380 репродукција /од којих је већина у колору/ које хронолошки прате живот епископа Атанасија од дјетињства у родном селу Брдарици, преко студентских и монашких дана, његових путовања по хришћанском Истоку и Западу, до посљедњих дана у Требињу.

Монографија садржи више од 65 ауторских текстова личности из црквеног и јавног живота, које су у кратком року од упокојења владике Атанасија до уласка књиге у штампу послали своје телеграме, поруке и осврте, а међу њима су шесторица поглавара православних аутокефалних цркава, десетине епископа, свештеника, светогорских стараца, теолога из читавог свијета, те књижевника и ђеце.

Прослов је написао епископ Димитрије. На предњој корици је фотографија владике Атанасија окруженог ђецом у Храму Христовог васкрсења у Пребиловцима 2019. године аутора Радована Дангубића, док је на полеђини приказана купола истог храма са прослављеним новомученицима.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије /Јевтић/ преминуо је 3. марта од последица вируса корона у Болници Требиње.

Глас Српске


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО