Кривокапић доставио Скупштини предлог за разрјешење Лепосавића


У образложењу предлога, Криокапић је навео да је јавно дјеловање Лепосавића од избора на функцију министра 4. децембра прошле године, одступало од званичних ставова Владе и Споразума лидера три побједничке коалиције из септембра 2020

Предсједник Владе Здравко Кривокапић доставио је данас Скупштини Предлог за разрјешење министра правде, људских и мањинских права, Владимира Лепосавића.

У образложењу предлога, Криокапић је навео да је јавно ђеловање Лепосавића од избора на функцију министра 4. децембра прошле године, одступало од званичних ставова Владе и Споразума лидера три побједничке коалиције из септембра 2020.

Подсјећа да је Споразум, који су потписали Кривокапић (коалиција „За будућност Црне Горе“), Алекса Бечић („Мир је наша нација“) и Дритан Абазовић („Црно на бијело“) био програмски основ за формирање 42. Владе Црне Горе.

Њиме је, како наводи, поред осталог, предвиђено да ће нова демократска власт одговорно спроводити све међународно признате обавезе, потпуно и посвећено реализовати све реформе неопходне за пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ.

„У том смислу уважавање међународних судских инстанци од суштинске је важности за прихватање основних цивилизацијских постулата на којима се заснива ЕУ“, навео је Кривокапић у образложењу Предлога.

Додаје да је Лепосавић одговарајући на питање у Скупштини, које је гласило: „Да ли сте Ви, као министар правде, који је између осталог задужен и за поље људских и мањинских права, спремни да признате да се у Сребреници догодио геноцид и да ли би се поклонили жртвама Сребренице?“, релативизовао одлуке Међународног суда правде и Међународног кривичног суда за бившу Југославију, у којима се трагични догађаји у Сребреници правно квалификују као дјело геноцида.

„Таквим чином се доприноси расту међуетничких тензија у Црној Гори, нарочито у односу на поједине мањинске народе, што је недопустиво, јер се ради о министру који је био дужан да се стара о унапријеђењу њиховог положаја у црногорском друштву и нарушава се обавеза Црне Горе проистекла из Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ којои се Црна Гора обавезала на пуну сарадњу са Међународним кривичном суду за бишу Југославију“, навео је Кривокапић.

У образложењу се додаје да се на тај начин исказује непоштовање Резолуције Европског парламента о Сребреници и Декларације о њеном прихватању коју је 2009. прихватила Скупштина Црне Горе, угрожава међународни углед државе Црне Горе и саме Владе којој припада Лепосавић.

„Влада чији сам предсједник не претендује да суди о догађајима који су се одиграли двије и по деценије прије њеног конституисања. Основне идеје, афирмисане Експозеом мандатара приликом избора Владе, јесу свеопште помирење у друштву, окренутост ка будућности и афирмација законитости у раду јавно-правних органа“, пише у образложењу.

Кривокапић наводи да је за очекивати било да политичка партија, „која је довела до економског слома државу Црну Гору и која је била активни судионик ратних догађаја 90-их“, има потребу да, у недостатку било какве прогресивне идеје, настоји да генерише стални друштвени сукоб, али је неоправдано да било који од министара прихвата такав јавни дискурс.

„Не улазећи у лично мишљење које Владимир Лепосавић има о ратним догађајима у бившој Југославији сматрам да постоји објективна одговорност за овакво његово чињење и да је био дужан да као министар задужен за област правде и мањинских права, искаже посебан сензибилтет у односу на правоснажне судске одлуке и осјећања мањинских народа у Црној Гори“, навео је Кривокапић.

Vijesti.me


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО