Србија: Обустављена вакцинација грађана из региона

БЕОГРАД – Премијер Србије Ана Брнабић је рекла да се у овом тренутку у Србији неће наставити вакцинација грађана из региона, али да ће Србија наставити да помаже земљама у окружењу.

„Помагаћемо колико можемо, али у овом тренутку је важно да убрзамо вакцинацију наших људи“, рекла је Брнабићева за ТВ „Прва“.

Она је истакла да јој је драго што је Србија у могућности да помогне грађанима региона и да је поносна што је показала солидарност у најтежим временима.

Брнабићева је подсјетила на директне донације у вакцинама за БиХ, Црну Гору и Сјеверну Македонију и додатни позив грађанима тих држава да се вакцинишу у Србији.

„Мислим да је то важно, ми не можемо бити безбедни, уколико наши пријатељи и комшије нису. Када дођемо до тог јула и, надам се, стекнемо колективни имунитет, не можемо отворити границе и очекивати да се наша привреда потпуно опорави, уколико наше комшије нису достигле неки степен заштите“, навела је Брнабићева.

Наводећи да је најприродније да се помогне комшијама и пријатељима, Брнабићева је истакла да не жели да у вези с овим питањем говори о политици, јер то нема никакве везе с политиком.

Она је рекла да се нада да ће овај корак Србије зближити народе земаља региона у будућности, те оцијенила да се то већ дешава и да народ земаља у региону види пружену руку Србије, и да треба политику и политичке изјаве „оставити са стране“.

„Србија је препозната као једина земља у овом тренутку у свету која има ову врсту солидарности“, истакла је Брнабићева.

Брнабићева је демантовала информацију појединих београдских медија да је Министарство здравља одлучило да је при повратку из земаља региона за држављане Србије обавезан ПЦР тест, те напоменула да режим уласка у Србију није мијењан, све што је било до сада остаје и надаље.

„Нисмо мењали режим уласка у Србију. Они који су ревакцинисани могу да уђу без ПЦР теста. ПЦР тест није потребан ни за држављане мини-Шенгена плус Мађарска и Бугарска“, рекла је она, додајући да они који нису вакцинисани могу да уђу, али морају да буду у 10-дневном карантину.

Према њеним ријечима, ако грађани региона улазе из других земаља, као што је Аустрија, морају имати негативан ПЦР тест.

Што се тиче попуштања епидемиолошких мјера, Брнабићева је рекла да ће од сутра угоститељски објекти, кафићи и ресторани у баштама радито до 22 часа.

„Мало попуштамо мере, не превише. Доста су добри показатељи за викенд, јуче је додатно пао број заражених. Данас су нешто бољи бројеви и проценти. За сада иде све како треба“, додала је она.

Она је навела да је у овом тренутку 2,6 милиона вакцина дато, око 1,5 милиона људи је вакцинисано макар једном дозом, што је 26 одсто пунољетних грађана, док је око 19 одсто ревакцинисаних.

„Без вакцинације, имали би у овом таласу више од 10.000 заражених“, рекла је она, те додала да је потребно 56 одсто грађана да добије пуну заштиту вакцинама, и изразила наду да ће се Србија до краја јуна вратити у нормалу.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО