Да ли је глупо питати некога ко има четири стана како се сналази у овој кризи?

Знате ли ко је Слађа Трајковић?

Нисам ни ја знала, док у медијима нисам прочитала њену изјаву да је корона њу и њеног супруга добро уназадила, јер имају огромне тршкове које не знају како ће да измирују. Супруг је певач Ђани, Ђани Трајковић (онај кога су неколико пута хватали на тајним корона журкама).

“Људи се стално питају шта ми једемо? Па једемо паштету, пржена јаја и хлеб, све што једе нормалан свет. Је л се неко пита где је нама једно дете, друго дете, треће, где је један, где је други стан… где су дажбине?”, изјавила је певачева жена, наводећи да на месечном нивоу имају минимум 10.000 евра само дажбина, јер имају четири стана, фирму, доприносе…

Је л знате ко је Марко Ј.?

Марко је мој познаник који од пре три године живи у малом подстанарском стану са супругом и троје деце. У питању је 35 квадрата за које плаћа око 170 евра. Супруга је болешљива, па не ради. Само он, за 500 евра од којих плаћају рачуне, храну, дажбине. Деца наслеђују гардеробу, једна брига мање. Родитељи им живе на селу, имају бар мало меса, поврћа.

За ових годину дана нисам га чула да се једном пожалио, да је на прсте бројао децу и њихова уста. Нису гладни, то је најважније. Деца су здрава и насмејана.

Марко нема шта да прода. Стојадин је продао још пре три године за 200 евра, таман за једну кирију и рачун за струју.

Ускоро викендом почиње да ради са једним молером као помоћни радник. Рекао ми је да молер има доста позива и да ће сигурно бити посла.

Он не мисли да је у проблему, док је здрав, док су деца здрава. Има посла. Биће боље. То што је завршио историју, ма “јебо сад то”, тако ми каже. Леукемију је излечио пре осам година.

Зашто су медији током короне дали простора за изјаве певачима који имају три или пет станова, салаше, куће на приморју…? Не кажем да треба да цркну од глади, не кажем да корона није направила некима финансијске проблеме, али је заиста глупо питати некога ко има четири стана како се сналази.

Већи део становништва у Србији живи сналажење. И нико их не пита шта једу. Како школују децу. Колике су им дажбине. Рате кредита. Кирија. Позајмице. Имају ли за школовање деце. И паштету.

Не сећам се да је мене неко питао зашто перем шајбне, ономад на локалној пумпи а дипломирала сам политикологију? Нисам ни очекивала, искрено. Мој избор је био да радим, док не буде боље. Само мене тада није уназадила корона, већ држава, штеле, партијске зајебанције, намештаљке, слузавост.

Кажу неки: Али, ми само знамо да певамо!

И ја сам мислила да ми неће ићи пењање на шлепере, па сам била боља од планинара.

Кажу неки: Ми то радимо толико година, како сад да будемо продавци?

Па и неки млади људи са својим родитељима радницима су улагали много, годинама, на школовање, усавршавање, па конобаришу док не буде боље или напуштају земљу. Или чувају туђу децу. И нико их никада није питао: Како ти сад то можеш да радиш, а завршио си машинство?

Неки певачи кажу и: Упадамо у депресију, јер нема више публике, наступа, тог контакта нама важног!

Шта мислите да ли у депресију може да упадне неко кога систем гура у ћошак са свим квалификацијама које има, кад зна да може да добије посао у замену за партијску подобност или секс са шефом или учествовање на свим митинзима и скуповима? Да ли упада у депресију неко ко нема новац за лечење супруге, а нема шта да прода? Па моли. Да ли упада у депресију неко је напустио породицу, родитеље, пријатеље да би могао да као медицински радник у Немачкој заради довољно да и њима пошаље?

Великом броју људи, ако гледамо на могућност да живе од свог звања, корона је цео живот.

Овакве изјаве ситуираних певача у рангу су играња кола око споменика уз ужичко док се све полако распада по шавовима.

Ми живимо тотално лудило које је корона избацила ко кита на суво. На видело.

Ко је сачувао мало здраве памети најбоље је да оде негде у неку шуму, неко село са пет кућа да дише незатрован ваздух и не среће затроване људе (не мислим короном), да одмара очи на облацима који се крећу, живи природу, једе из природе, музе козу, игра коло не зато што је будала, већ зато што је задовољан и једе домаћи сир, а не паштету, јер паштета је за “нормалне људе” који не знају како да плате 10.000 евра дажбина месечно, јер није лако имати четири стана.

Joвана Кешански/Луфтика


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО