Херцеговина као матица крајишких родова (Хаплогрупа R1a-Z282)

Небојша Новаковић

Хаплогрупа R1a-Z282 се код Срба, у зависности од региона, налази на другом, или трећем месту по заступљености (15-20%). Присутна је углавном кроз подгране R-Z280 и R-M458. У Крајини се хаплогрупа R1a креће нешто изнад српског просека. Присутнија је у Лици, на Банији и Кордуну, него у Северној Далмацији.

Тестиране породице

R1a-Z280>CTS1211>YP4278

Крајина:

Дувњак (Мратиндан), Купрес; Згоњанин (Никољдан), Приједор; Шушић (Св. Симеон Богопримац), Рекавице, Бања Лука; Јакшић (Лазаревдан), Костајница; Гаврић (Марковдан), Челинац; Јелић (Марковдан), Кремна, Прњавор; Милосављевић (Михољдан), Поточани, Прњавор.

Херцеговина:

Ова подграна R1a је веома раширена на простору Херцеговине. Присутна је код више разгранатих родова. Презимена: Бабић (Јовањдан), Мостар-Коњиц; Сјеран (Јовањдан), Житомислићи, Мостар; Елезовић (Матијевдан), Херцеговина; Бабић (Лазаревдан), Билећа; Жерајић (Лазаревдан), Невесиње; Стајић (Лазаревдан), Невесиње; Шаренац (Лазаревдан), Билећа. Херцеговачка група R-YP4278, са славом Лазаревдан, припада дубљој подграни R-Y144943, као и Јакшићи (иста слава) из Поткозарја.

R1a-M458>L1029>YP417

Крајина:

Обрадовић (Јовањдан), Брувно, Лика, Средње Поуње, Загорац (Никоњдан), Лика; Тесла, Ђурђевдан, Радуч, Лика; Рашета (Никољдан), Доњи Лапац; Метлић (Никољдан), Роре, Гламоч; Каламанда (Никољдан), Котор Варош; Плећаш (Јовањдан), Госпић; Граховац (Василијевдан), Драгочај, Бања Лука; Павковић (Василијевдан), Грачац; Драгаш (Јовањдан), Дрвар; Кецман (Вартоломијевдан), Босански Петровац; Жакула (Петровдан), Лика; Кесић, Ђурђевдан, Грачац.

Хаплогрупа R1a-M458 је веома заступљена међу крајишким Србима, највише у Лици (11,4%). Углавном је присутна кроз подграну R-YP417, али се јавља и R-A11460 (род Бурсаћа). Сви R-YP417 са овог списка налазе се у оквиру општег рода и имају прилично блиска генетичка поклапања са тестиранима из Херцеговине. Судећи по томе, могло би се претпоставити да је главнини крајишких R-YP417 матица управо негде у Херцеговини, иако је ова подграна присутна и у другим српским областима (Зета, Јужна Србија).

– Рашете, према литератури, спадају у старије досељенике “с југоистока”. Од Рашета су пореклом Бероње (слава Јовањдан). На 23andMe постоји резултат Бероња – хаплогрупа R-YP417.

– Павковићи су део шире групе родова који славе Св. Василија Великог. По Крајини су се расељавали из Северне Далмације, а није се могло утврдити да ли су даљим пореклом из Рашке, или Средње Босне. Нису сви повезани по директној мушкој линији (више хаплогрупа).

Херцеговина:

Говедарица (Никољдан), Михољаче, Гацко; Пикула (Никољдан), Сливља, Гацко; Путица (Ђурђевдан), Требиње; Салата (Митровдан), Равно; Кундачина (Лучиндан), Билећа. У Херцеговини је ова подграна R1a-M458 такође прилично раширена. Припада јој неколико старих и разгранатих родова са потеза Гацко-Билећа-Невесиње.

Никола Тесла

Стеван Стево Жакула

Никола Плећаш

Извори:

– Јевто Дедијер, Херцеговина, 1998
– Милан Карановић, Поуње у Босанској Крајини, 1925
– Стјепан Павичић, Сеобе и насеља у Лици, Зборник за народни живот и обичаје Јужних Славена, 1962
– Српски ДНК пројекат
– 23andMe

Порекло.рс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО