Детаљна временска прогноза за АПРИЛ

 

У априлу мјесецу нас очекује врло промјењљиво вријеме, од веома топлог до хладног, са пролазним снијегом у планинама, који се неће дуго задржавати. Биће у два наврата и са мразем, у првој половини мјесеца који потенцијално може угрозити воће. Укупна количина падавина ће бити око нормале локално и преко, због пљусковитог карактера падавина у одређеним ситуацијама исказане количине могу одступати локално. Што се тиче температуре, врло је неизвјесно хоће ли она бити изнад просјека, како прогнозе температурних поља дају такав сценарио. Разлог томе ће бити осцилација температуре при продору хладног ваздуха, којима предходе јужна стања, а што нам је познато,  могу осјетно подићи температуру.

Температура:

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији температуре,  предвиђа се да температура у априлу буде око и мало изнад нормале. Међутим, због промјењљивости временских прилика и неколико продора хладног ваздуха са сјевера, врло је неизвјесно ову констатацију узети с великом вјероватноћом остварења. У већини мјеста на сјеверу средња температура је око 12°C, гдје према прогнози, овог априла може имати вриједности 13 до 13,5°C. На истоку и дијелом централним предјелима она је од 10 до 11°C, па би прогнозирана могла бити и до 12°C.

У вишим предјелима  средња мјесечна за април је од 6 до 7°C, тако да би овога априла она могла бити око 8°C.

Падавине:

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији падавина,  предвиђа се да падавине у априлу буду испод нормале, осим истока, сјевероистока и југа. Међутим, због промјењљивости временских прилика и неколико продора хладног ваздуха са сјевера, који би донијели са собом и нестабилности, ово треба посматрати оквирно јер ће се локално слика разликовати, уз очекивања да још буде региона са падавинама око и изнад просјека. У већини мјеста количина кише ће бити од 50 до 100 l/m², на истоку и више, а на југу од 100 до 130, локално 160 l/m².

Према излазу из модела (RCC SEEVCCC  RHMZ Srbije), доносимо на мапи која слиједи мјесечне количине падавина. (Напомена: интерна интерпретација (прорачун) количине падавина).

Синоптика и вријеме:

Први период до петог, је већ обухваћен редовном прогнозом. Главна карактеристика тог периода ће бити југозападно и зонално висинско струјање првог априла, што ће у наше крајеве донијети топли ваздух, па ће бити изнадпросјечно топло вријеме, с температуром од 22 до 25°C. Већ другог наступа промјена али остаје топло, с повременом кишом и пљусковима. Међутим трећег наступа нагла промјена и јаче захлађење, које ће бити и до  15°C, па дани првог викенда априла мјесеца ће бити хладни, температура од 05 до 10°C. На планинама снијег и снијежни покривач, а 4.априла уз разведравање појава слабог јутарњег мраза. Очекује се да минимална температура буде  до -2°C, а у планинама и до -4°C. Из минуса излазимо већ 6.априла (осим планина гдје ће бити слабих), па ће наредна два дана бити угодније, али далеко од топлог времена којег сми имали на почетку мјесеца,с температуром од 15 до 20°C. Промјењљив карактер времена се наставља. Након јужног струјања седмог, осмог априла поново утицај висинске долине са запада уз хладни фронт и ново захлађење, те поново са условима за снијег на планинама. Други викенд априла поново хладан, у планинама и умјерен мраз (9. и 10. април) када би у нижим предјелима било око нуле, али не треба искључити мраз и ту, посебно на падинама изложеним ноћном охлађивању. Након тога, 11. и 12. април доносе поново топлије вријеме уз југозападно струјање и температуре од 18 до 22°C и изостанак мраза. Већ тринаестог наступа нова промјена времена са југозапада донијеће два кишна дана и пад температуре. Будући да се овдје ради о ваздушној маси умјерених ширина, захлађење неће бити знатно, па нема бојазни од мразева у низији. Првих 15 дана априла ће поред врло промјењљивог времена са честом осцилацијом температуре донијети и обилније акумулиране падавине, што ће сигурно утицати на укупну мјесечну слику падавинада не буде баш као у датој климатолошкој прогнози.

Слика која слиједи представља прогнозиране аномалије висинског струјања које одређује кретање ваздушних маса а самим тим и карактер времена, те аномалију температуре и падавина.  На основу тога ћемо  у наставку донијети прогнозу развоја синоптичких прилика за други дио друге и трећу декаду априла мјесеца.

У том периоду ће преовладавати зонално и југoзападно висинско струјање, са таласањем које ће повремено у наше крајеве доносити влажне ваздушне масе са мора, одржавајући уобичајене промјењљиве временске прилике, с температуром око нормале, као и с таквим падавинама. Таласање зоналног струјаља се већ очекује 17. и 18.априла кадаће поново бити са кишом, и условима за пролазни јутарњи мраз 19.априла.

Од 19. до 26. ће бити преовлађујуће суво вријеме, евентуално са слабом пролазном кишом око 23.априла и поновним растом  и јутарњих и дневних температура. Минимална ће у том периоду бити од 7 до 12°C, локално и пар степени виша, а максималне од 18 до 23°C , на сјеверу и за неколико степени више. То би био и најтоплији дужи период топлог времена у априлу.

Нови период промјењљивијег времена се прогнозира од 27. па до краја мјесеца, с умјереном кишом 27. и 28.,те 30.априла .

Игор Ковачић, дипл.метеоролог


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО