Зашто се јавља глад током ноћи?

Да ли сте се некада пробудили усред ноћи с осећајем глади? Ако се то догађа само повремено, не би требало да вас забрине, али ако се догађа често, можда не би било лоше да се позабавите тим проблемом.

Ниво глади, која је делимично регулисана циркадијским ритмом, уопштено расте током дана. Највиша је увече, а током ноћи опада.


Дакле, ако устајете у глуво доба с осећајем глади, стручњаци кажу да то вреди истражити.

Неуронаучница Кристен Л. Натсон, сложила се да је то „необично“ јер наши унутарњи биолошки сатови не очекују да тада једемо.

Стручњаци су открили неколико разлога такозване ноћне глади.

Преко дана не једете довољно
Ако током дана не уносите довољно калорија, можда ћете се усред ноћи будити гладни.

„Ако сте на дијети или се на било који начин ограничавате, на пример прескакањем оброка или претераним вежбањем, можда нећете унети довољно калорија“,рекла је дијететичарка Алиса Рамси.

Не спавате довољно
Поремећени сан може да избаци из равнотеже хормоне који регулишу апетит – грелин и лептин, што може да доведе до тога да постанете гладни и посежете за храном с високим уделом угљених хидрата.

„Претходна експериментална истраживања повезивала су губитак сна са повећаним апетитом“, додала је Натсон.

Под стресом сте
Понекад телесна глад није оно што вас буди из сна, разлог можеда буде одговор вашег тела на стресни период у вашем животу. Кад се пробудите, можда ћете се окренути храни јер би вас то могло смирити, пише ХуфПост.

„Емоционално једење засигурно може да успори мисаоне процесе. Ако ваше тело пробавља храну, то може да смирити тескобу која вам не дозвољава да заспите. То је, нажалост, врло ефикасан начин да заборавите на те мисли“, рекла је Кели Алисон, професорка психологије.

Имате синдром ноћног једења
Ако се често будите с осећајем глади, неколико пута недељно, то би могао да буде знак поремећаја који се назива „синдром ноћног једења“.

Људи са овим поремећајем узимају значајан део својих дневних калорија након вечере јер имају мало жеље за храном током дана. Они могу да пате од поремећаја расположења који се погоршава у вечерњим сатима, имају проблема са спавањем и верују да морају нешто да поједу да би поновно заспали.

Rs.n1info.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО