Кризни штаб Српске: Ђаци не могу у школе, али могу у тржне центре

На данас одржаној сједници Кризног штаба донесена је одлука да се тржни центри у понедјељак отворе, под “строго контролисаним условима”.

Шта то значи, већ смо видили у пракси: маске кориштене више мјесеци накачити реда ради на браде.

Са друге стране, ђаци се у клупе неће враћати, већ ће школа наставити да функционише онлајн. О незадовољству родитеља, наставника, па и самих ђака овим видом наставе свједоче бројни коментари на друштвеним мрежама.

Иако је јасно да је постојећим мјерама угрожена егзистенција великог броја људи који раде у трговини, ипак је одлука да се тржни центри отворе, а да школе остану закључане једна врста поруке која нам говори шта је заправо важно. А данас то није образовање наше дјеце.

Будућност дјеце зависи од тога какво им је образовање пружено. Одржавање и организација онлајн наставе препуштени су, у већини случајева, одлуци самог наставника, а ђаци су врло често само физички присутни на „онлине“ настави. Технички проблеми, недовољна дигитална писменост, некомпатибилност платформи, неопремљеност школа, сиромаштво због ког доста дјеце нема задовољене основне потребе, а камоли уређаје и интернет за приступ онлајн настави, само су неки од разлога због којих је школе требало да буду отворене прије тржних центара.

Извор: Зелена учионица; адаптација: Л-Нет


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО