Да ли ће се Додикова “освета” Бањалуци и Бијељини обити о главу лидеру СНСД-а?

“Освета” Милорада Додика према Бањалуци и Бијељини, у виду саботаже рада новоизабраних градоначелника од стране тамошњих скупштинских већина које контролише, могла би се вратити као бумеранг лидеру СНСД-а!
То за Моју Херцеговину тврде политичари из опозиције, али и аналитичари које смо питали за мишљење о актуелној ситуацији у два највећа града у Српској у свјетлу проблема са усвајањем овогодишњих буџета Бањалуке и Бијељине.

Да иза одлуке скупштинске већине у Бањалуци да блокира усвајање градског буџета стоји лично шеф СНСД-а, јуче је јасно устврдио и градоначелник Бањалуке, Драшко Станивуковић. Он је поручио да једино са Додиком има смисла разговарати о тој теми те да су одборници који су блокирали усвајање буџета, како је навео, обични “пиони” у рукама лидера СНСД-а.

Ја не могу губити вријеме са људима који не одлучују о било чему. Само са њим (Додиком, оп. а.) желим разговарати, јер је он очигледно права адреса”, рекао је Станивуковић.

Он је, између осталог, упозорио на то да је у Бањалуци, након неусвајања буџета, блокирано плаћање бројних комуналних услуга, обустављена исплата зарађених плата радницима у градској администрацији и појединим установама, доведена у питање даља вакцинација становништва против корона вируса…

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак за Моју Херцеговину каже да су недавни догађаји у Скупштини града Бањалука, односно одбијање актуелне скупштинске већине предвођене СНСД-ом да подржи приједлог буџета, показали да иза свега стоји Милорад Додик.

Довољно је само подсјетити се пријетњи које је Додик изрекао оне фамозне постизборне ноћи у новембру, када је Бањалучанима отворено рекао да ће његови одборници блокирати сваки приједлог који буде долазио од новог градоначелника. Сада се јасно види реализација тих пријетњи”, каже Црнадак за наш портал.

Он сматра да је циљ блокаде рада нове градске управе, као и довођење у питање нормалног функционисања Бањалуке намјера лидера СНСД-а да новог градоначелника, како каже, покуша представити као неспособног за обављање те функције.

“Међутим, начин на који Додик и његове марионете у градској скупштини покушавају то да ураде је толико наиван и прозиран да је одмах препознат од стране грађана. Сличну ситуацију имате и у Бијељини”, каже Црнадак.

За разлику од Бањалуке, скупштинска већина у Бијељини је 31. марта усвојила Приједлог новог градског буџета, али уз амандмане које је као неуставне и незаконите одбацио градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Он је јуче, такође, оптужио лидера СНСД-а да стоји иза посљедњих дешавања у бијељинском парламенту.

О Бијељини треба да се договара и одлучује у Бијељини, а не да се чека позив из Бањалуке о томе шта радити у Бијељини. Кад зазвони телефон и када се предводник коалиције јави на телефон, то је позив из Бањалуке, гдје се добијају директне инструкције како и шта треба урадити овдје у Бијељини и онда се често на састанку чује да је то инструкција из Бањалуке – урадите овако, урадите онако”, рекао је Петровић.

Предсједник Градског одбора СДС Бијељина, Томица Стојановић, за Моју Херцеговину каже да се из сваког потеза који повлаче челни људи СНСД-а могу видјети бијес, фрустрација и осветничко расположење због губитка градоначелничких позиција у Бијељини и Бањалуци.

“Најгоре је то што ће због њиховог бијеса, љутње и фрустрација цех да плаћају недужни грађани. Они свјесно желе да отежају живот обичних људи како би покушали да нове градоначелнике из опозиције представе као неспособне и недорасле за обављање тих функција. Такав степен бахатости, посебно од оних који су криминалом опустошили Републику Српску је сигурно незапамћен на овим просторима”, тврди Стојановић.

Он додаје и то да је у овом тренутку, према његовим ријечима, тешко предвидјети како ће се ријешити настала ситуација.

Можда им је ово некакав покушај припреме за покретање процедуре опозива градоначелника. Исто тако, не искључујем могућност да народ, притиснут незадовољством, изађе на улицу како би бахатој и криминализованој власти поручио да је било доста. Тешко је предвиђети шта ће се даље дешавати, али сам сигуран да ће им се све ово што већ годинама раде вратити с каматом. Овакво пустошење и економско уништавање Републике Српске једном мора доћи на наплату”, каже Стојановић за наш портал.

Да би се Додикова стратегија покушаја представљања градоначелника из опозиције “неспособним” и “недораслим” врло лако могла обити о главу самом шефу највеће политичке партије у Српској, сматра и политички аналитичар Велизар Антић.

Он за Моју Херцеговину каже да је потпуно јасно да скупштинске већине у Бањалуци и Бијељини покушавају да опструишу рад изабраних градоначелника, те да су потпуно бесмислени покушаји да се такво понашање оправда на било који начин.

“О чему се ту заправо ради? Скупштинска већина покушава да онемогући да градоначелници у ова два града остваре све своје замисли како градови треба да изгледају и на који начин треба да се развијају. Са уложеним амандманима покушали су да завежу руке градоначелницима и на тај начин су жељели да грађани Бањалуке и Бијељине за лош рад градске управе осуде градоначелнике. Међутим, мишљења сам да им се ова стратегија у потпуности обила о главу јер у својој намјери нису успјели”, сматра Антић.

Напротив, према његовим ријечима, покушај СНСД-а и њихових сателита из мањих политичких партија да се Станивуковић и Петровић прогласе кривима за блокаду нормалног функционисања Бањалуке и Бијељине, потпуно је пропао.

Оно у чему су једино успјели јесте то да су навукли бијес грађана управо на саме њихове одборнике који су препознати као они који су због страначких интереса блокирали нормално функционисање градова. Дугорочно, ова стратегија може само њима да донесе губитак повјерења код грађана и ништа више од тога”, закључује Антић.

Огњен Тешић/ Moja Hercegovina


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО