Ђорђе Рађен осумњичен за УНИШТАВАЊЕ ДОКАЗА: Нова истрага у предмету „Давид Драгичевић“


Ђорђе Рађен из Бањалуке саслушан је јуче у тужилаштву због сумње да је починио кривично дјело спречавање доказивања у случају убиства Давида Драгичевића, сазнаје Српскаинфо.


Ово је уједно први пут да је Рађен осумњичен за неко кривично дјело у предмету „Давид Драгичевић“.

Драган Ступар, адвокат Рађена, кратко је потврдио за Српскаинфо да је његов брањеник саслушан, али није желио откривати детаљније информације о саслушању.

– Ђорђе Рађен је дао детаљну изјаву на околности од 18. марта 2018. закључно са 25. мартом 2018. године – навео је адвокат Ступар.

Сумње
Српскаинфо сазнаје да је током вишечасовног саслушања у бањалучком тужилаштву Рађен детаљно описао шта је радио у критично вријеме, као и са којим инспекторима Полицијске управе Бањалука је комуницирао.

Ђорђе Рађен је осумњичен да је 25. марта 2018. године у улици Велибора Јањетовића Јање, у објекту сервисних моторних возила „МК“ у власништву Жељка Кречара и Милана Дакића, у намјери да спријечи и отежа доказивање чињенице кретања оштећеног Давида Драгичевића у улици Велибора Јањетовића Јање 18. марта 2018. године, Алену Кукићу рекао да из меморије рачунара, који је служио за похрањивање видео записа наџорних камера објекта сервиса моторних возила „МК“, обрише фрејмове видео-записа за дан 18. март 2018. године којим је забиљежено кретање оштећеног Давида Драгичевића наведеног дана.
– Након тога је Ален Кукић истог дана у сервису „МК“ из меморије рачунара „Маџ дата“, који је служио за похрањивање видео записа надзорних камера објекта сервиса „МК“, обрисао фрејмове видео-записа за дан 18. март 2018. године – наводе из бањалучког тужилаштва.

Поред саслушања, Рађен је тужилаштву доставио и бројне материјалне доказе, односно вибер преписке с бањалучким инспекторима.

Рађен је, иначе, власник куће у улици Велибора Јањетовића Јање, коју је, према ранијим изјавама полицијских службеника, у ноћи нестанка наводно опљачкао Давид Драгичевић, што до данас уопште није јасно и недвосмислено доказано.

Бањалучко тужилаштво је у међувремену утврдило да је младић из Бањалуке, Давид Драгичевић, убијен, али до данас нико није процесуиран због овог тешког кривичног дјела.

Три предмета
Једино што је урађено у конкретном случају од стране бањалучког тужилаштва јесу три предмета због кривичног дјела спречавање доказивања.

Од ова три предмета, у једној је већ потврђена оптужница против криминалистичких техничара Полицијске управе Бањалука Микице Маријанца и Зорана Бошњака. Друга два предмета су још увијек у фазама истрага. Један се односни на Алена Кукића из Бањалуке, а други на поменутог Рађена.


Прије позива Рађену, тужилаштво је недавно позив за саслушање у својству осумњиченог за спречавање доказивања у случају убиства Давида Драгичевића уручило и Алену Кукићу, дипломираном инжењеру електротехнике, који је због предмета „Давид Драгичевић“ 2018. године једини провео два мјесеца у притвору.


Тада се Кукић теретио за уништавање доказа и манипулацију видео снимцима са безбједносних камера у Улици Велибора Јањетовића Јање, па је након жалби пуштен из притвора уз образложење да нема ни основа сумње да је починио кривично дјело за које се теретио.


Уставни суд БиХ је након апелације одбране утврдио да су Алену Кукићу била повријеђена људска права када му је одређен притвор због сумње да је помагао убицама Давида Драгичевића уништавајући доказе.

Уставни суд је, између осталог, констатовао и да бањалучко тужилаштво “лута када је у питању убица Давида Драгичевића, наводећи и дајући индиције да се ради о Ђорђу Рађену, а у исто вријеме занемарује чињеницу да су инспектори МУП давали налоге управо Рађену“.


Стиче се утисак да ће бањалучко тужилаштво свој дио посла око убиства Давида Драгичевића окончати са три оптужнице за кривична дјела спречавање доказивања.

Према Кривичном законику Републике Српске, за ово кривично дјело запријећена је максимална казна до три године затвора.

СУЂЕЊЕ КРИМ-ТЕХНИЧАРИМА
Подсјећања ради, бањалучко тужилаштво је још раније због кривичног дјела спречавање доказивања подигло оптужницу против криминалистичких техничара Полицијске управе Бањалука Микице Маријанца и Зорана Бошњака.

Основни суд у Бањалуци заказао је почетак суђења оптуженима за 21. април ове године.

Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО