Амбасада САД Тегелтији послала контакте произвођача вакцина

САРАЈЕВО – Зоран Тегелтија, предсједавајући Вијећа министара БиХ добио је писмо из Амбасаде САД у БиХ у којем га обавјештавају да САД и њихов приватни сектор и даље имају водећу улогу у свијету што се тиче иновација и способности брзог реаговања на кризу.

„Америчка компанија Јохнсон & Јохнсон, Модерна и Пфизер производе вакцине против ковида у рекордним количинама и примају наруџбе из цијелог свијета у овом допису вам достављамо контакт информације за сваког произвођача појединачно, те апелујем на вас да их што прије контактирате да бисте убрзали набавку вакцина“, стоји у писму. У писму Тегелтију обавијештавају да су ове компаније свјетски лидери и имају искуство у раду са националним владама, али да можда нису упознати са сложеном политичком структуром БиХ.

„Зато би им могло бити од користи када бисте им објаснили да БиХ има сложену административну структуру у којој компетенције за питања здравства и набавке припадају различитим нивоима власти, укључујући и кантоне. Важно им је нагластити да ни један појединачни орган у БиХ није једини контакт када се ради о набавци вакцина. Такође треба да им објасните да поред ангажовања државног нивоа кроз механизам ковакс, владе и јавне институције у ентитетима Федерација БиХ и Република Српска, те дистрикт Брчко, такође имају овласти за набавку вакцина, јер већина компетенција за набавку, здравство и заштиту грађана од заразни болести припада овим нивоима власти“, наведено је у писму. У писмо стоји да Сједињене Државе желе нагласити колико је важно да сви нивои власти у БиХ раде заједно на превазилажењу препрека набавци вакцина.

„Ковид 19 не зауставља се на унутрашњим линијама разграничења, нити би оне треало да су препрека сарадњи за набавку вакцина“, стоји у писму које је Тегелтији упућено из Амбасаде САД у БиХ.

Независне


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО