Паповић питао Братић за Сребреницу: „Ваше питање је популистичко, нема везе са темом и нећу вас удостојити одговора“Све обавезе према ФЦЈК су измирене у складу са законом закључно са мартом, а биће измирене и у будућности, казала је министарка

Министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић казала је да студенти Црногорског факултета за језик и књижевност на Цетињу не треба да се плаше да ће њихово студирање бити прекинуто.

Она је, одговарајући на питање посланице СДП-а Драгиње Вуксановић Станковић да ли Влада кроз измјене Закона о високом образовању на било који начин намјерава да утиче на постојећи статус факултета на Цетињу, казала да је статус јавних установа дефинисан Законом и да није у надлежности Министарства већ Владе.

Све обавезе према ФЦЈК су измирене у складу са законом закључно са мартом, а биће измирене и у будућности, додала је.

Вуксановић Станковић је истакла да су министарки други писали одговор, а да је са циљем додворавања предсједнику Србије Александру Вучићу хтјела „на кашичицу“ да финансира ФЦЈК.

Она је тражила од Братић да јој одговори да ли признаје црногорску нацију и језик. „Одговорите ми да ли ви, као жена четник, као што сте изјавили, признајете црногорску нацију и језик“, питала је Вуксановић Станковић.

Братић је одговорила да то нису допунска питања и да због тога сматра да не треба да одговара на та питања.

Министарка је, одговарајући на раније обраћање посланице СДП-а, која је казала да је на црногорски језик било превише насртаја да би то била случајност, те да ће „сваки Југословен јасно, по црногорском говору одредити одакле долазите“, рекла да „говор и језик нису исто“.

„Ако постоји црногорски, херцеговачки и зетски говор, то не значи да постоји и језик. Овим нисам негирала постојање црногорског језика, само указала на фактичку материјалну грешку у Вашем обраћању“.

Братић је, одговарајући на питање посланика Социјалдемократа Дамира Шеховића, истакла да неће донијети одлуку о гашењу ФЦЈК и још једном истакла да тај акт једино може донијети Влада.

Казала је да је прича о гашењу политичка прича и „бабске приче“.

Братић је истакла да „не можете ми ни у једном тренутку никада приговорити да не признајем или волим Црну Гору“.

Поручила је да су њени преци гинули за Црну Гору, а да је питање Вуксановић Станковић о „жени четнику“ глупост. Вуксановић Станковић је одговорила да то нису глупости, него да је то изговорила сама министарка.

Посланик Демократског фронта Дејан Ђуровић је питао докле се стигло да измјеном наставног плана и програма за основно и средње образовање којим би се вратили у обавезну литературу писци који су уклоњени – Десанка Максимовић, Меша Селимовић, Алекса Шантић,Петар II Петровић Његош.

„Да, намјеравамо и мијењаћемо наставни програм. Разлози због којих су уклоњени из лектире су више него јасни“, одговорила је Братић.

Раније уклоњени аутори, казала је она, спадају у сам врх јужнословенске књижевности и „усудила бих се рећи и европске и свјетске књижевности, оно што је канон“.

Посланик Демократа Момо Копривица је питао да ли су у случају склапања Уговора о јавно приватном партнерству за пружање услуга смјештаја за студенте у Никшићу 2016. године испоштована законска процедура и да ли су регистроване мањкавости у том поступку у односу на које треба реаговати правним путем.

„Покренули смо поступак утврђивања да ли је уговор закључен по Закону. Министарство ће уклонити ознаку тајности са тог документа“, одговорила је Братић.

Копривица је истакао да је уговор склопљен 2016. године три дана прије истека рока за достављање понуда и на двадесет година.

Припадници бивше власти имају образа, како је истакла Братић, да приговарају, а оставили су „спржену земљу“. „Гасимо ватре које сте потпалили, сво вријеме подижете тензије, скрећете пажњу са економских тема“.

Она је поручила посланици ДПС-а Сузани Прибиловић да је „боље да смо поштени, а не да глумимо, а крадемо“.

Братић је истакла да је са професором Драганом Копривицом склопљен уговор о консултанским услугама, а да му се плаћа 1.000 еура мјесечно.

Посланик Демократске партије социјалиста Драгутин Паповић је питао ко је, зашто и на основу чега обуставио исплате за ФЦЈК од 24. децембра прошле године до 17. марта ове године.

„Ви сте покушали да видите шта ће десити. Ваш циљ је гашење факултета. Када сте видјели реакцију јавности, протесте на Цетињу, ви сте уплатили новац“, казао је Паповић, називајући Владу антицрногорском. Истакао је да је „ово само наговјештај шта се спрема“.

Братић је поручила да је актуелна Влада „најцрногорскија, јер је најпоштенија“.

Паповић је питао Братић да ли „мислите да се у Сребреници десио геноцид“ Министарка је одговорила да сматра да је допунско питање популистичко, да нема никакве везе са финансирањем ФЦЈК и да га због тога неће удостојити одговором.

Посланица ДПС-а Јованка Лаличић је питала министарку шта је предузела поводом „злоупотреба дјеце у Пљевљима и у Тивту у вјерском контексту“.

Она је оцијенила да су дјеца злоупотријебљена од Српске православне цркве и да је то подривање грађанске Црне Горе.

Братић је казала да су упознати са тим случајевима и да их је директор школе у Пљевљима обавијестио да су пакетићи дјеци подијељени уз одобрење њихових родитеља.

Вијести.ме


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО