Због јабука завршио у концентрационом логору, због кумових књига на Голом отоку

Почетак Другог светског рата Власта Велисављевић је са породицом дочекао у Београду. Са другарима Милетом Вражићем и Немањом Марковићем је у време највеће глади крао јабуке из вагона које су Немци слали својим војницима на Источном фронту, наводи портал Биографија.

Они би кроз решетке великим иглама пробадали јабуке и купили их у вреће, па их касније продавали Београђанима. Све док их Немци нису ухватили. Другови су се извукли, а Власта је почетком 1943. године са само 17 година интерниран у концентрациони логор Дортмунд Херде у Немачкој.

С обзиром на то да је био млад и здрав, нису га сместили у гасну комору, него је сваког дана био у радном логору. Из логора је успео да побегне, уз помоћ једног од мајстора у фабрици, који му је дао немачку пропусницу, захваљујући којој је успео да стигне назад у Београд.

Пре Другог светског рата је продавао новине и тако зарађивао први новац.

У то време са неколико другара покушао је да побегне у Сједињене Америчке Државе. Међутим, ухапшен је и одведен у затвор на Ади Циганлији, из којег је ускоро и пуштен.

То му није био први пут да је затворен. Велисављевић је провео и три године на Голом отоку, на који је одведен 1950. године. Глумац је тамо одведен јер су код њега пронашли руске књиге, које су тада биле забрањене.

Како је говорио, није желео да изда кума који је био пуковник Југословенске армије, којег су оптуживали да је стаљиниста. Када је у Србији донет закон о рехабилитацији, Власта је поднео захтев, те је рехабилитован као заточеник Голог отока.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО