Вијести о бомбардовању Србије и Црне Горе биле су ЗАБРАЊЕНЕ у Републици Српској

Додик је као фаворит међународне заједнице постао премијер Републике Српске 1998. и због тога је на почетку бомбардовања Србије заузео изразито прозападни став.

Да се у тим временима Влада РС-а понашала „чудно“ према „браћи са друге стране Дрине“, свједочи и уредба којом је тадашњи министар информисања у Додиковој Влади, Рајко Васић, свим телевизијама у РС-у забранио да преносе и реемитују програм Радио-телевизије Србије. Одлуку је донијела Независна комисија за медије. Осим забране преношења вијести и прилога РТС-а, министар Васић забранио је телевизијским кућама да извјештавају и прате страначке активности, конференције за штампу и изјаве политичара, са образложењем да Влада ставља мораторијум на страначке активности како би се „спријечила поларизација друштва“.

Предсједник Удружења новинара РС-а Бранислав Божић 1999. године упутио је допис владиној Комисији за медије у коме је изразио негодовање због одлуке да се локалним телевизијским станицама у РС-у забрани реемитовање програма РТС-а, те покушаје да се административним мјерама покуша извршити цензура медија и притисак на јавно мњење. Божић је тада поручио да никакве цензуре не могу зауставити информацију, те посебно нагласио непринципијелност, јер владина Комисија није забранила емитовање програма водећих свјетских телевизијских кућа, чије су државе, како је он тада казао, „извршиле агресију на Србију“.

БН ТВ


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО