Градоначелници Београда и Требиња о унапређењу сарадње

Градоначелници Београда и Требиња Зоран Радојичић и Мирко Ћурић разговарали су данас у српској пријестоници о унапређењу сарадње два града у области туризма, филмске индустрије, урбанизма и преношењу добрих искустава у овим областима, уз оцјену да два града и њихови грађани имају много заједничког.

На састанку је било ријечи о размјени туриста, о заједничкој понуди дестинација свјетским филмским компанијама за снимање филмова, као и примјени београдског система „соколовог ока“ против бахатог паркирања у Требињу.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић оцијенио је да ће након данашњег састанка са градоначелником Београда Зораном Радојичићем сарадња два града бити још чвршћа и снажнија.

„Хоћемо у наредном периоду да везе буду још чвршће и снажније. Имамо подршку са државног нивоа“, рекао је Ћурић новинарима, након састанка у Београду са Радојичићем.

Он је додао да српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић имају и те како добру сарадњу.

„На нама је да то још снажније подржимо и да, на задовољство свих грађана, направимо још веће пројекте попут пројекта аеродрома, који сви са нестрпљењем очекују, не само за Требиње, него и за цијелу Републику Српску“, истакао је он.

Ћурић је додао да је на састанку разговарано и о темама сарадње у туризму, о проблемима са паркинг мјестима, која су била проблематична и у Београду, али и у Требињу, без обзира на мањи број становника.

Он је рекао да је у претходном периоду сарадња два града била добра, а након овог састанка је још чвршћа.

„Желим да изразим велико задовољство и изразим велику захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу, који је са својим сарадницима у претходном периоду подржао велики број пројеката на подручју града Требиња“, навео је Ћурић.

Он је подсјетио да је Србија помогла изградњу вртића „Србија“ у једном требињском насељу, Духовни центар „Мркоњићи“, који се гради у родном мјесту Светог Василија Острошког.

Ћурић је указао и на пројекат канала око старог града који се гради уз подршку Владе Србије, захваљујући којем ће туристи моћи са барком да обиђу стари град, што значи много и за Требиње и за Србију.

Он је навео да је 2020. годину обиљежила епидемија корона у цијелом свијету, али да Требиње није имало проблем са бројем гостију у августу и септембру, када су многи свјетски туристички градови имали проблеме са бројем гостију, управо захваљујући прије свега грађанима Србије.

„Тражио се кревет више, вјерујте. Исто очекујемо и у наредном периоду“, рекао је он.

Ћурић каже да ће у наредном периоду људе који дођу у Требиње, а долазили су из 90 земаља свијета, усмјеравати колико могу ка Београду.

„Није било ријетко у претходном периоду да велики број туриста из Београда, по наговору људи из овог града, дође у Требиње. Наше је да угостимо све људе колико је могуће и да се опет врате, али исто тако да учвршћујемо везе и да они који нису били у Требињу да добром препоруком дођу и буду задовољни“, рекао је Ћурић.

Он је подсјетио да је претходне године одато признање Требињу као најљепшем српском граду, што његовим становницима пуно значи.

Ћурић је захвалио Радојичићу на састанку и пријему, додајући да је установљено да велики број Требињаца у Београду ради, како у градској управи, тако и у фирмама у српској пријестоници.

Радојичић је новинарима рекао да је на састанку усаглашено да ова два братска града и народ у њима имају много заједничког и да се сарадња може додатно унаприједити.

Према његовим ријечима, сагласили су се да сјајан однос предсједника Србије Александра Вучића и српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика даје додатни импулс и олакшава унапређење сарадње и на локалном нивоу.

„Имали смо сјајан разговор. Мени као градоначелнику Београда је велико задовољство и част да било ком граду где живе Срби можемо да понудимо наша искуства, да са њима разговарамо и да пренесемо оно што смо добро урадили на нашу фамилију, земљаке и пријатеље“, истакао је Радојичић.

Он је навео да је на састанку било ријечи о томе како да туристе који дођу у Требиње усмјере ка Београду и обрнуто – да београдски туристи буду упућени или према Вишеграду или према Требињу.

С обзиром на то да је филмска индустрија веома оријентисана и према Требињу и према Београду, те да многе свјетске компаније желе да снимају и већ снимају филмове у једном или другом граду, Радојичић је рекао да је једна од идеја да и у том сегменту остваре сарадњу, да заједно понуде неку од услуга или дестинација.

Радојичић је навео да је било ријечи и о даљем урбанистичком развоју два града, о преношењу искустава, поготово што Требиње у овом тренутку има изузетно значајне пројекте као што су изградња духовног центра и сређивање ријечног корита око старог града, чиме ће повећати туристичку понуди и уљепшати град, а ту је и будући аеродром.

С друге стране, рекао је Радојичић, велики број станова у овом тренутку се гради у Требињу, па су на састанку размијењена и искуства у планском развијању два града.

Он је напоменуо да је на састанку било ријечи и о проблему са паркинг-мјестима у оба града, као и о томе како да се искуства Београда са комуналном полицијом и паркинг-сервисом примијене и у Требињу.

СРНА


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО