За седам дана у Српској изречено 212.000 КМ казни због непоштовања мјера

Републички инспектори су у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе протекле седмице извршили 5.515 инспекцијских контрола поштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама, гдје су у 141 случају субјекти затечени у прекршају, те су им зречене казне у износу од 212.200 КМ, док је за 12 објекта изречена мјера привремене забране рада.

Посматрано по регијама, од укупног броја неуредних контрола највећи број прекршаја, 44 евидентиранихј је на регији Бања Луке.

На подручје регије Добој забиљежено је 37 неуредних контрола, на регији Приједора 24 контроле, на регији Бијељине 17, регији Источног Сарајева 14 и регији Требиња пет неуредних контрола.


Анализирајући податке Института за јавно здравство Републике Српске о лицима позитивним на вирус корона према њиховим пребивалиштима, и податке о неуредним инспекцијским контролама, очигледно је да средине у којима је евидентирано веће кршење мјера биљеже и повећање броја заражених.

“На основу ових чињеница, јасно је да нам тренути развој епидемиолошке ситуације не оставља простора за опуштање и занемаривање мјера, већ управо супротно”, наводи се у саопштењу Инспектората РС.

У складу са новим мјерама које је донио Штаб за ванредне ситуације РС забрањен је и ограничен рад одређених врста објеката, али надлежни инспектори и даље остају усмјерени на појачану контролу оних објеката којима је дозвољен рад.

“Разумијемо да је пословним субјектима пословање отежано, да су у финансијском смислу у заиста изазовној ситуацији, али наша реалност нам не дозвољава да се другачије понашамо”, саопштено је из Инспектората

Како се додаје, апелује се на грађане да остану досљедни у поштовању мјера, да на личном примјеру покажу одговорност у понашању, да користе личну заштитину опрему и поштују потребну физичку дистанцу.

“Наведене мјере представљају минималан и занемарив напора за сваког појединца, а могу дати велики допринос стабилизацији цјелокупне ситуације”, закључује се у саопштењу.

Независне новине


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО