На данашњи дан 1912. године, рођен је Младен Секуловић (Карл Малден)

На данашњи дан 1912. године, рођен је Младен Секуловић (Карл Малден), амерички глумац и син српског емигранта из херцеговачког села Подосоје код Билеће, који је 1951. године добио Оскара. О свом оцу Петру Секуловићу је рекао: „Лојалност српском пореклу била је највећа вредност у дому мога оца. Био је поштован вођа српске заједнице. Био је опседнут тиме да буде добар Србин, да помаже људима у околини да такође буду добри Срби.”

Под очевим утицајем, у детињству је говорио само српски језик, који је течно говорио до смрти. Као дечак је био члан Хора „Карађорђе“ при цркву Светог Саве у Герију (Индијана). Иако је 1934. године променио име у Карл Малден, ради лакшег пробијања у свету позоришта и филма, с времена на време и када би прилике допустиле би кориговао неки сценарио тако да пред камерама изговори презиме Секуловић. Борио се у Другом светском рату као подофицир Осмог америчког ваздушног корпуса.

За споредну улогу у филму „Трамвај звани жеља“ добио је Оскара 1951. године. Главну улогу у филму је играо Марлон Брандо (најпознатији по каснијој улози Вита Корлеонеа у филму Кум), али је он освојио само номинацију за Оскара. Од 1989. до 1992. године је био председник Академије филмских наука и уметности, која додељује Оскара.

Награду за животно дело уручио му је Мајкл Даглас 2004. године.

Умро је 1. јула 2009. године у својој кући у Лос Анђелесу. Сахрањен је на Вествудском гробљу у Карифорнији, које је почивалиште многих славних личности, међу којима је и Мерилин Монро. На холивудској стази славних, налази се звезда Карла Малдена. Одликован је Орденом Светог Саве (Српске православне цркве) и Орденом Немањића (Републике Српске). На родној кући његовог оца је 2016. године постављена спомен-табла.

На згради Југословенске кинотеке у Београду је 20. новембра 2018. године откривен споменик Карлу Малдену.

(Преузето са ФБ странице Арчибалд Рајс)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО