Које намирнице имају највише, а које најмање пестицида

Међу намирницама које садрже највишу разину пестицида налазе се редом јагоде, спанаћ, кељ, зеље, нектарине, јабуке и грожђе, наводи се у водичу Lifestyle /

Бебе и дјеца посебно би требале избјегавати пестициде јер могу бити штетни за њихов развој. Радна група за заштиту животне средине извијестила је да готово 70% чистог воћа и поврћа, односно свјежих намирница, није имало пестициде што их чини сигурнијим избором. „Само 8% узорака ‘чистог’ воћа и поврћа имало је два или више пестицида“, наводи се у извјештају. Авокадо и кукуруз шећерац најмање су загађени. На тој листи налазе се кукуруз шећерац, лук, смрзнути грашак, патлиџан, шпароге, брокула, купус, цвјетача и гљиве, преноси ЦНН.

На листи најчишћег воћа налазе се ананас, киви, диња и авокадо. Авокадо и кукуруз шећерац најмање су загађени и садржавали су мање од 2% остатака пестицида, наводи се у извјештају. „Пестициди су отровни и требате чинити све што можете да бисте смањили изложеност и заштитили здравље своје породице“, казала је Јане Хоулихан, директорица науке и здравства организације „Здраве бебе свијетле будућности“, пише Метропортал. Радна група за заштиту животне средине сваке године објављује овај извјешрај од 2004. године, а при томе користи податке из испитивања која проводи Министарство пољопривреде САД-а за рангирање 46 намирница које су највише и најмање онечишћене остацима пестицида.

Неки пестициди канцерогени су за људе

У овогодишњем извјештају наводе се зеље и горушица које уз кељ заузимају треће мјесто на листи намирница које садрже велике количине пестицида. Тестови су открили да је ово поврће често садржавало пестицид ДЦПА, који је Агенција за заштиту животне средине (ЕПА) класификовала као могући канцероген за људе. Европска унија забранила га је 2009. године. На десетом мјесту по први пут се нашла и љута папричица која није тестирана од 2012. године, а на прошлогодишњим усјевима паприке пронађено је 115 пестицида, што је више него на било којем другом тестираном усјеву. Папричице, наранче, јабуке, грожђе и трешње често су контаминиране пестицидом клорпирифосом. Клорпирифос је требао бити трајно забрањен у САД-у 2016. године када су стручњаци за заштиту животне средине утврдили да штети дјеци и радницима на фармама. „Клорпирифос би требао бити забрањен у САД-у и Европи. Неуротоксичан је и штети развоју дјечјег мозга“, рекла је Хоулихан.

Пестициди остају и након што се биљка огули Радна група тестирала је и цитрусе. Испитивање је показало да су два фунгицида, имазалил и тиабендазол, била широко распрострањена у цитрусима, а Хоулихан је објаснила да ови фунгициди могу пореметити хормонски сустав. У 90% испитаних узорака лимуна, мандарина, наранче, грејпфрута пронађен је фунгицид имазалил. Оно што додатно забрињава је то што су фунгициди продирали у месо воћа чак и након гуљења. Извршни директор CropLife Америца, националног трговачког удружења које заступа произвођаче и дистрибутере пестицида, Крис Новак, рекао је да грађани морају конзумирати разноврсну прехрану. „Благодати прехране богате воћем и поврћем надилазе све могуће ризике од изложености остацима пестицида“, казао је Новак за ЦНН.

Бљесак.инфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО