Цијене вртоглаво расту: Цијена литра уља и до 3,10 КМ

Вртоглави раст цијена основних животних намирница биљежи се протеклих мјесеци у БиХ, а брашно, уље, шећер и сол у просјеку су скупљи за 25 посто. У тешком економском и пандемијском периоду ово је додатни ударац на џепове ионако ојађених грађана.
Брашно, уље, шећер, сол, месо, јаја, млијеко, али и гориво, производи су које бх. грађани свакодневно користе, а њихове цијене протеклих мјесеци континуирано расту.

Из овог удружења за Кликс.ба наводе да је од новембра прошле године до данас цијена основних животних намирница у просјеку повећана за 25 посто, а у неким случајевима и више, што оцјењују катастрофалним.

Иначе, тај постотак је знатно већи у односу на март прошле године, када сте напримјер пилећи филе могли купити у просјеку за шест марака по килограму, а данас је та цијена изнад девет марака.

Данас ћете за килограм брашна издвојити између 1,05 и 1,70 конвертибилних марака, у зависности од произвођача. Литар уља кошта од 2,55 до 3,10 КМ, килограм шећера је у просјеку 1,15 КМ, а иста количина соли је 0,85 КМ.

Повећање цијена основних животних намирница долази у периоду када се наша земља налази у знатно тежем економском положају него у првом валу пандемије коронавируса.

Булић наводи да су државни фондови прилично исцрпљени, али посебно потрошачи, од којих су бројни добили отказ или данас раде за ниже плате него је то био случај у ранијим годинама, односно ванпандемијском периоду.

Иначе, као један од главних разлога раста цијена основних животних намирница у нашој земљи се наводи повећање цијене горива која је прије неколико мјесеци износила оквирно 1,60 КМ, а данас је нешто изнад двије марке по литру.

За разлику од основних животних намирница, на бх. тржишту се биљежи пад цијена производа који се данас налазе у другом плану, попут одјеће, обуће, намјештаја, кућанских апарата и слично.

(Кликс)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО