Гојко Перовић: Црква не може стати ни у једну партију

Српска православна црква (СПЦ) није имала никакве везе са изборима у Никшићу, нити са изборним програмима партија и позивима упућеним грађанима, казао је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић и додао да црква не може стати ни у једну партију.

Перовић је агенцији МИНА казао да је ван сваке памети и без икаквог додира са истином поистовећење цркве са било каквим партијама и политичким листама на завршеним или неким наредним локалним или парламенрним изборима у Црној Гори, преносе подгоричке „Вијести“.

Како је рекао, контекст прошлогодишњих парламентарних избора је свима јасан и непоновљив, а видљив је у више пута поновљеном позиву цркве упућене грађанима да не гласају оне који политичким деловањем стоје иза бившег спорног Закона о слободи вероисповиести.

“Ни тада СПЦ није стала на страну неке од листа, односно свака од три листе које су освојиле већину на тим изборима подржале су борбу цркве против овог лошег закона”, навео је Перовић.

Он је казао да су питање стила, форме и динамике нечијег деловања, као и промоција сопствене љубави према цркви и традицији, опредељивали грађане да гласају или не гласају за неког.

Перовић је истакао да црква није формирала политичке партије, писала програм, нити она, у секуларном друштву, има такву моћ.

Како је навео, у одређеном историјском и друштвеном моменту потреба цркве и верника је имала невероватан степен подударности са потребом и изборном програмом неких политичких листа и коалиција.

“Иако је атмосфера незаборавних литија још увек присутна у народу, и верујем да ће она бити присутна и даље, епархија СПЦ и њено свештенство није имало никакве везе са протеклим локалним изборима у Никшићу, са изборним програмима, ни са политичким позивима упућеним грађанима”, саопштио је Перовић.

Према његовим ријечима, један од разлога за то је промењени Закон о слободи вероисповести у парламенту, а други, много важнији, животна потреба цркве да се не поистовећује са партијом или коалицијом. 

© TANJUG / ZORAN ZESTICМило изгубио и Никшић, на реду је Херцег Нови

“Све и када би постојала нека идеална партија која окупља баш све грађане и тада би црква имала потребу да каже да је њен програм и њена платформа шира и већа од било какве земаљске политике”, истакао је Перовић.

Он је казао да је тачно да су и на изборима у Никшићу међу предводницима нове већине, која је надгласала претходну власт, доминантно верујући људи, који не скривају своју црквеност.

“Али баш они, као такви, најбоље знају шта то значи када кажемо да они припадају цркви, а да црква никако не може да се сведе на неку од партија. Верујем да управо док је тако – позитивни дух литија ће остати ненарушен”, рекао је Перовић.

Он је додао и да је тачно да је епископ Јоаникије током предизборне кампање у Саборном храму у Никшићу дочекао председнике Владе и Скупштине, да је патријарх српски Порфирије неколико дана пред изборе дочекао лидере Демократског фронта, али да су то или домаћински одазиви црквених пастира на иницијативе које су имали њихови гости, а не обрнуто.

“Сав Никшић зна да је никшићко свештенство било крајње уздржано и потпуно по страни у односу на предизборна, међустраначка збивања. Томе је, на првом месту био разлог великог парохијског посла у вези припрема за управо отпочели Велики часни пост. И баш због свега тога тврдим да црква не може стати ни у једну партију, и једини њен лидер јесте Васкрсли Господ Бог”, нагласио је Перовић.

Према његовим речима, било какво повезивање тих догађаја са подршком цркве одређеним партијама или пласирање медијских пројекција према којима констелација односа на политичкој сцени представља односе у самој цркви, потпуно је неосновано, недопустиво и не одговара истини и стварном стању

Перовић је казао да медијски делатници имају право на изражавање сопствене перцепције.

“Али све што алудира на постојање политичких деоба унутар јединствене цркве, па се још као такво пласира пре и након избора, не може се оценити као рационално и објективно”, рекао је Перовић и позвао јавне делатнике да убудуће на тај начин не третирају однос цркве према политичкој сцени.

Спутњик


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО