ЕУ одлучила: Уводе ковид пасоше, 3 услова за путовања

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је данас да ће сертификати о вакцинацији бити спремни до лета.

Европска комисија данас је предложила издавање сертификата о имунизацији који ће олакшати путовање Европљанима унутар Уније и тако оживети туристички сектор.

Страхује се да би издавање такозваних ковид пасоша могло да резултира даљим поделама унутар блока.

Такозвани “дигитални зелени сертификат” је дигитални документ који ће се издавати у циљу олакшаног путовања унутар Европске уније. Сертификат, који ће се бесплатно издавати држављанима ЕУ, али и страним држављанима који живе у ЕУ, ће садржати информације о томе којом је вакцином носилац пасоша вакцинисан, ко је произвођач, број дозе и датм вакцинације.

Такође ће садржати податке о тестирању, односно која врста теста је била у питању, датум и време тестирања, место тестирања и резултат тестирања.

Трећа ставка је потврда о томе да је особа преболела корону, са датумом када је утврђен позитиван тест, тело које је издало потврду као и датум издавања и рок трајања. Ова ставка би могла да изазове контроверзе јер још није утврђено колико траје имунитет после прележане короне.

ЕУ ће, како је речено, радити са Светском здравственом оганизацијом како би њихови сертификати били признати и ван Европе.


Блок планира да технички део посла заврши у року од три месеца током којих ће се земље чланице припремати за издавање и оверу ових сертификата.

Европска унија планира да вакцинише 70 процената своје популације до краја лета али због троме кампање вакцинације многи сумњају у то.

Уз чињеницу да су неке земље ЕУ своје становнике вакцинисале руском и кинеском вакцином које Европска агенција за лекове није одобрила, ту је сада отворено и питање АстраЗенекине вакцине која је суспендована у двадесетак земаља блока.


Државе чланице ће морати да признају потврде о вакцинацији без обзира на тип цепива и те потврде ће бити признате као критеријум да се путници ослободе карантина и других рестриктивних мера.

Европска комисија је навела да руска и кинеска вакцина неће бити довољне за потврду за целу ЕУ, али да свака држава има право да одлучи да ли ће признати ту вакцину или не.

Nova.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО