Требиње: „Отишао је ПРВИ, НАЈЗВУЧНИЈИ И НАЈАУТЕНТИЧНИЈИ ТРУБАДУР нашег града“

Дугогодишњи музички уредник Радио Требиња, пијаниста и композитор, Божидар Бобо Вучур сахрањен је данас на гробљу у Подгљивљу.

bobo-vucur-sahrana.jpg (259 KB)

Опрашајући се од Вучура у име суграђана, Требиња које га је вољело и цијенило, градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да је отишао први, најзвучнији и најаутентичнији трубадур нашег града, Требињац који је сав свој, ријетко виђен музички таленат, несебично и деценијама, поклањао свом Требињу, чију је љепоту и плаветнило неба с љубављу опјевао.

„Бобо Вучур оставио је дубок траг у култури нашег града. Било да је радио у Музичкој школи, чији је једно вријеме био и директор, као капелник градске музике, музички уредник Радио Требиња, али и музички уредник свих програма које је његов ЦИК-о организовао у Требињу, а организовао је готово све“, казао је Ћурић.

Био је предводник једне генерације академски образованих музичара који су, како је истакао Ћурић, својим знањем и талентом Требиње открили и примакли тадашњим већим музичким центрима региона.

bobo-vucur-sahrana-3.jpg (256 KB)

Након Вучура, додао је он, остаје нам у аманет његово велико дјело, записано или снимљено, бројне композиције у свим врстама музике – од оне популарне, преко инструменталне, озбиљне, хорске – до дјечије пјесме.

Остаје и дјечији фестивал ‘Звон звонке пјесме’ на коме су учествовале генерације и генерације талентоване дјеце, којима је то био први сусрет са нотама и сценом.

„У бројним композицијама које су изводили и најпознатији и најпризнатији умјетници, почев од Неде Украден, преко Томе Здравковића до Здравка Чолића – мајсторски је спајао традиционално, модерно и метафоричко са обавезним укусом Медитерана, као да је слиједио поетски кредо великог Дучића. Такве су му композиције и у области озбиљне и хорске музике. И те су композиције распјеване, пуне сунца, наде и радости. И као такве, опијале су срца и душе публике широм региона“, казао је Ћурић.

Опраштајући се испред радних колега, директор Центра за информисање и образовање Манојло Ћук казао је да је Вучур много створио и оставио иза себе, никад и ни у једној прилици није се наметао нити истицао међу онима који су га окруживали, а свој таленат излагао је, скоро свакодевно, суду јавности.

bobo-vucur-sahrana-2.jpg (282 KB)

„Био је непомирљиви поборник познате тезе – да култура није свашта, али јесте – све! Деценијама, био је непремостива брана да супкултура не превлада у музичком програму нашег радија и не завлада музичком и културном сценом Требиња, макар – у оном званичном програму Требињских љетних свечаности, које је наша јавна установа и организовала. Био је права музичка институција, дао је печат једном времену, свом времену. Био је изузетан човјек, одговоран и даровит, рекао бих – попут чувених мајстора. Био је наш Маестро. Племенит, човјек меког срца и велике, деликатне душе, на коју је Створитељ излио прегршт талента“, поручио је Ћук.

Божидар Бобо Вучур преминуо је јуче у 65. години живота у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву, од посљедица инфекције вирусом корона, а након краће и тешке болести.

Радио Требиње


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО