Преминуо Алберт Андијев, Рус који се борио за Србију

Алберт Андијев, руски добровољац који се борио у редовима Војске Југославије на Космету у време НАТО агресије, преминуо је у ковид болници у Батајници од последица заразе вирусом корона, јављају медији.
Андијев, пореклом из Јужне Осетије, прикључио се српским борцима у одбрани земље. Распоређен је у херојску 549. моторизовану бригаду, која је бранила границу према Албанији и Македонији, али се и борила се против тзв. ОВК у дубини Косова и Метохије. Био је снајпериста и рањен код Суве Реке 5. маја те ратне 1999. године.
– Погођен сам у око… Муњевито сам размишљао. Снајпер сам пребацио на друго раме, језиком сам обрисао нишан од крви и наставио да пуцам. Осетио сам да губим свест, некако сам се подигао а тада сам добио и други метак у руку. Саборци су ме брзо ставили на шаторска крила и однели у позадину – испричао је Андијев једном приликом.
Лечен је у Приштини и у Београду, на ВМА. Иако су последице рањавања биле тешке, остао је инвалид, он се пре краја рата својевољно вратио међу своје саборце на Космету. Као и и осталима, и њему је тешко пала политичка одлука о повлачењу Војске Југославије из јужне покрајине Србије.
После рата остао је да живи у Србији, у Власотинцу. Оженио се и добио сина Лазара а његова породица се неколико година касније преселила у Београд.

Политика


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО