Кривокапић: Немам контакт нити лоше намјере према Вучићу, са Србијом желим најбоље односе

БЕОГРАД – Црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је да жели најбоље односе са Србијом и да би радо прихватио позив да посјети Београд, истичући да нема никакве лоше намјере према српском предсједнику Александру Вучићу, али и да с њим нема контакте.

„Спреман сам на све договоре, јер, наравно, не могу да кажем да не бих желио да имамо најбоље односе са Србијом. Ја нигдје нисам отишао непозван, али ћу бити радостан да се одазовем на сваки позив, поготово ако он долази из Србије“, изјавио је Кривокапић у интервјуу за Нова.рс.

Кривокапић је истакао да нема никакве лоше намјере према српском предсједнику Александру Вучићу, поновивши да је само рекао једну реченицу која је, како је додао, „апсолутно тачна“.

„Ја сам само рекао једну речиницу која је апсолутно тачна – а то је да се господин Вучић виђао са господином Ђукановићем више пута него што сам ја са једним мојим кумом. А то је апсолутно тачно. За то постоје материјални докази и ја не желим да сада будем полицијац. Тачно знам шта сам рекао и зашто сам то рекао, а да ли је неко повријеђен више или мање, то не зависи од мене. Ја ништа лоше нисам мислио. Добра намјера је основна карактеристика мог битисања. Немам никакве лоше намјере према господину Вучићу. Мени је жао што сам морао да кажем оно што је тачно“, казао је Кривокапић.

Додао је да се са предсједником Србије срео два пута – на сахрани митрополита Амфилохија и на сахрани патријарха Иринеја.

„То су мјеста где се не одвијају договори и приче, јер у питању је чин односа човјека према ономе ко је отишао на други свијет. Ми смо ту куртоазно, врло коректно, размијенили неколико реченица и то је све. Послије тога није било никаквог контакта. То су чињенице“, рекао је.

На питање Нова.рс да ли одлуку Владе Србије да Црној Гори донира 2.000 доза вакцина „третира као хуманитарни гест или политички потез“, Кривокапић је одговорио „да је то то доживио искључиво и само као хуманитарни гест, иако зна да је све политика“.

На питање о измјенама закона који се односе на двојно држављанство и хоће ли грађани Црне Горе и Србије моћи да имају два пасоша, Кривокапић је одговорио да су се у Влади Црне Горе опредијелили да све што личи на дискриминацију ријеше и да се нарт тог закона може очекивати у мају.

„Тај закон представља проблем одређеним политичким партијама, јер они мисле да тај човјек који је ту, а дошао је из Србије или РС, унапријед профилисан бирач, а то није тачно…Ми ћемо ту да нађемо мјеру која је прихватљива у корист ових грађана о којима сам малоприје причао“, рекао је Кривокапић.

Говорећи о захтјеву Владе Србије да Подгорица повуче одлуку о протјеривању српског амбасадора Владимира Божовића, Кривокапић је рекао „да у овом тренутку сигурно нико у Влади не размишља да повуче ту одлуку“.

„Ја не желим да улазим у сукоб са правним мишљењем, а према Бечкој конвенцији све је завршено чим прође 72 сата. Зашто је господин Тарзан Милошевић повучен у року од 72 сата и остао амбасадор? Зато што је то вријеме испоштовано. Ми данас водимо наше релације на томе да ли је господин Божовић формално или неформално постао персона нон грата и да ли је он битан за будуће односе и релације двеју држава“, казао је.

Кривокапић тврди и „да у Србији постоје бројне дипломате које сигурно могу да учине да односи између Србије и Црне Горе буду квалитетнији и плодоноснији, него што је то господин Божовић“.

„Ако Србија сматра да је он њен најбољи представник у Црној Гори, онда нека га предложе нормалном процедуром. Не видим зашто би то сад представљало проблем и било сметња доброј сарадњи и везама. То ми личи на ону ријеч коју најмање волим – уцјена. Ја на уцјене најгоре реагујем. Дајте да то не радимо, већ да ријешавамо проблеме које имамо заједнички, разговором и дијалогом, поштујући обје државе и радећи у интересу и једних и других грађана“, додао је.

На питање какве односе има са лидерима Демократског фронта, Мандићем, Медојевићем и Кнежевићем, Кривокапић је рекао да „ти односи апсолутно нису на оном нивоу на каквом би требало да буду“.

„Не желим да улазим у то ко је крив за такво стање, али ако погледамо број ‘отровних стријела’ које одређени лидери упућују према мени и Влади Црне Горе, онда треба сви да се запитамо о чему се ради“, рекао је.

На молбу да прокоментарише раније наводе да се борба црногорских криминалних кланова преселила на београдске улице, Кривокапић је рекао да би двије земље требало да више сарађују када је у питању борба против криминала и корупције.

На питање хоће ли грађани Србије ове године без проблема моћи да дођу у Црну Гору на море, Кривокапић је рекао да зна да је прошле године преовладао политички став, али је истакао да тога „овог пута неће бити“.

„Ми ћемо све учинити да, поготово туристи из региона, буду наши драги гости ове туристичке, али и сваке сљедеће сезоне…Ми ћемо се потрудити да спремни дочекамо туристичку сезону и да угостимо све туристе, а поготово оне из Србије који су најбројнији. Иако је био став појединих људи да без ПЦР теста не можете да уђете у Црну Гору, ми смо се определили да европски критеријум буде везан за државе који настоје да приступе Европској унији“, додао је црногорски премијер.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО