Ко су губитници, a ко добитници избора у Никшићу?

Иако бројање гласова још увијек није завршено, преелиминарни резултати нам говоре да је дефинитивно, после 28 година, ДПС изгубио власт у Никшићу.

На изборе је, упркос тешкој епидемиолошкој ситуацији која влада у Никшићу, изашло рекордних 83,2 % грађана са правом гласа.

Многи политички аналитичари су најављивали да су ово избори бити или не бити за ДПС и прогнозирао се пад у броју гласова ове политичке партије. Међутим, ДПС јесте данас изгубио власт у Никшићу али је задржао, чак ће за отприлике 2% побољшати свој укупни резултат у погледу броја освојених гласова у односу на парламентарне изборе одржане у августу 2020. године. Тада је коалиција око ДПС освојила 38,48%, а тренутно на основу нешто више од 85% пребројаних гласова ДПС је изнад 40%. Иако се најављивао велики пад ДПС то се данас у Никшићу није десило.

Лидери Демократског фронта, којег су пред ове изборе подржали званичници али и опозиција из Републике Српске, а није тајна ни да су били незванични фаворити Београда, прогласили су вечерас побједу у Никшићу?? ДФ је на парламентарним изборима одржаним прије нешто више од пола године освојио 37,46%, данас око 26%, што представља пад за преко 11 % . Мандић, Кнежевић и Медојевић требају добро да се замисле над поруком коју им је данас послао народ и упркос чињеници да ће носилац листе ДФ Марко Ковачевић вјероватно бити нови градоначленик Никшића схвате да они и нису прави побједници ових избора. Имајућу у виду остварене резултате највише разлога за задовољство свакао имају Демократе Алексе Бечича. Листа коју је предводио мр Момо Копривица освојила је данас 23,3 % што је за скоро 10 % више  у односу на парламентарне изборе. Задовољан је свакако и Дритан Абазовић чија је УРА задржала резултат из августа и са 4,4% постала парламенатрна партија у Никшић.

Како даље?

Несумњиво да ће власт у Никшићу формирати управо ове  коалиције и да је најизгледније да је Марко Ковачевић (ДФ) нови градоначелник Никшића

Несумњиво да ће се морати смањити критика ДФ и његових лидера на премијера Кривокапића и Владу ЦГ (или чак да та кртика неће ни постојати).

Несумњиво и да је ДПС данас побијеђен али не и поражен.

херцеговац.нет


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО